Territori i Sostenibilitat

Concurs públic per a la concessió d'ajuts a la gestió forestal sostenible

query_builder   4 desembre 2002 12:54

event_note Nota de premsa

Concurs públic per a la concessió d'ajuts a la gestió forestal sostenible

 Aquesta és la tercera edició de l’ordre d’ajuts que desenvolupa les mesures d’actuació forestal del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya L’ordre és el principal instrument de foment que ha articulat el Departament de Medi Ambient al servei del sector forestal per promoure la gestió ordenada i sostenible dels boscos catalans

El Departament de Medi Ambient ha convocat un concurs públic per a la concessió d’ajuts a la gestió forestal sostenible durant el període 2003-2004, amb una dotació màxima de 19.576.621,73 €, cofinançats per la Unió Europea, el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat de Catalunya.

Els ajuts es finançaran d’acord amb el Pla de desenvolupament rural específic de Catalunya per al període 2000-2006 i s’atorgaran per al foment de l’associacionisme de propietats forestals; per a l’ampliació, protecció i millora de la superfície forestal; per a la prevenció d’incendis forestals; per a la compatibilització de les explotacions forestals amb la fauna; i per a la transformació i comercialització dels productes forestals.

Els ajuts destinats per al foment de l’associacionisme de propietats forestals seran d’un màxim de 100.000 €, dels quals la part cofinançada per la Generalitat anirà a càrrec del pressupost del Centre de la Propietat Forestal.

Pel què fa a l’ampliació, protecció i millora de la superfície forestal, si els terrenys forestals són de titularitat pública, els ajuts aniran a càrrec del Departament de Medi Ambient, per un import màxim de 2.856.653,71 €. Es dedicaran, entre d’altres coses, a la regeneració natural de les zones afectades per incendis forestals, allaus, tornados i altres catàstrofes naturals, a les reforestacions, als treballs silvícoles de millora de l’entorn, a la construcció de camins i pistes forestals o a les podes de qualitat. Si els terrenys són de titularitat privada, la despesa anirà a càrrec del Centre de la Propietat Forestal, per un import màxim de 10.218.499,61 €.

Pel què fa a la prevenció d’incendis forestals, a la compatibilització de les explotacions forestals amb la fauna, i a la transformació i comercialització dels productes forestals, els ajuts amb càrrec a la Generalitat els finançarà el Departament de Medi Ambient. Estan previstes actuacions com la obertura de franges de protecció contra el foc al voltant d’urbanitzacions situades en municipis d’alt risc d’incendi, la construcció de vials aptes per a vehicles de prevenció d’incendis amb obertura de línies de defensa, la construcció de punts de reserva d’aigua, la subvenció per a la protecció de determinades aus, o l’adquisició de maquinària per als processos de treta o recollida dels productes forestals.

L’ordre de 14 de desembre de 2001, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts a la gestió forestal sostenible, és el principal instrument de foment que ha articulat el Departament de Medi Ambient al servei del sector forestal, per tal de promoure la gestió ordenada i sostenible dels boscos catalans. Aquesta és la tercera edició de l’ordre d’ajuts que desenvolupa les mesures d’actuació forestal del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya i està previst que es convoqui cada any fins l’any 2006.