Territori

Autoritzacions excepcionals de la caça amb vesc (barraca)

query_builder   14 octubre 2004 11:50

event_note Nota de premsa

Autoritzacions excepcionals de la caça amb vesc (barraca)

Avui, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya núm. 423 publica l’Anunci d’inici del termini de presentació de sol•licituds per a l’atorgament d’autoritzacions excepcionals per a la caça del tord amb mètodes tradicionals a les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

La Llei de conservació dels espais naturals i de la flora i la fauna silvestres, estableix que, tot i estar prohibits els procediments massius no selectius per a la captura d’animals com és la caça en barraca, es pot permetre en condicions controlades i mitjançant mètodes selectius i tradicionals les captures en petites quantitats d’algunes espècies. També la Llei 22/2003, de protecció dels animals, a l’article 9.2 estableix: “Es prohibeix l’ús de coles o substàncies enganxoses com a mètode per a controlar animals vertebrats, excepte l’ús del vesc, amb l’autorització prèvia excepcional del Departament de Medi Ambient i Habitatge, en condicions estrictament controlades, de manera selectiva i de petites quantitats d’ocells, per a la caça del tord i la captura en viu d’ocells fringíl•lids”. Aquestes autoritzacions previstes a la Llei es donen sempre que se’n demostri la tradició.  

La barraca és un mètode cinegètic tradicional a les Terres de l’Ebre, practicat al llarg dels segles, que consisteix en la captura de túrdids mitjançant vesc que es col•loca sobre les tiges o varetes.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha volgut en aquesta temporada de caça iniciar una experiència pilot que permetrà garantir un sistema de caça del tord en barraca molt més selectiu del que s’ha utilitzat fins ara. Aquesta nova experiència, d’acord amb la Llei, aplica la possibilitat de regular, controlar i limitar la caça amb barraca amb la participació dels ajuntaments del territori que ho han demanat i que s’han compromès a fer complir i donar suport a aquesta iniciativa. La caça en barraca es feia igualment de manera il•legal, era difícil de controlar, les captures no es limitaven i no hi havia horaris.

Per Resolució de 4 d’octubre de 2004, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar el procediment i els criteris que han de regir les autoritzacions de manera individualitzada. El nou sistema d’autoritzacions, atorgades pels Serveis Territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge a les Terres de l’Ebre, que regularà la caça en barraca ha de complir les condicions següents:

• No utilitzar reclams elèctrics ni electrònics capaços d’atreure els ocells

• Horari restringit

• Nombre màxim de 200 exemplars per punt de captura i temporada. Amb un límit de 15 exemplars al dia

• Netejar els ocells atrapats d’espècies que no es puguin caçar i alliberar-los

• Màxim de 250 barraques autoritzables.

Per garantir el compliment de les condicions i les limitacions de les autoritzacions, el Departament en farà un control i seguiment.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia