Territori

Apartir de demà ja no es pot fer foc al bosc per prevenir els incendis forestals

Les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l'Ajuntament o a Medi Ambient

query_builder   14 març 2003 15:54

event_note Nota de premsa

Apartir de demà ja no es pot fer foc al bosc per prevenir els incendis forestals

Les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l'Ajuntament o a Medi Ambient

A partir de demà dissabte, dia 15 de març i fins el 15 d’octubre, no es pot encendre cap foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. El Departament de Medi Ambient ha regulat recentment les cremes que es fan en el període que va del 16 de març al 14 d’octubre amb l’obligatorietat de comunicar qualsevol foc que s’encengui.

El Decret 64/1995 regula que en els terrenys forestals, siguin o no poblats d’espècies arbòries i a la franja de 500 metres que els envolta, no es pot encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. Tampoc es poden fer focs d’esbarjo ni derivats d’activitats relacionades amb l’apicultura.

Dins les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, queda exclosa la prohibició de fer foc quan s’utilitzin fogons de gas i barbacoes d’obra amb mataguspires. Igualment queda totalment prohibit llançar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que pugin ser la causa de l’inici d’un foc; llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

No obstant això, les persones que hagin de fer foc en aquest període han de presentar una sol·licitud a l’Ajuntament corresponent o al Departament de Medi Ambient, que és qui determinarà o no el permís per fer aquest foc i les mesures preventives que cal adoptar, si s’escau.

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc extrem, el Departament de Medi Ambient, pot establir unes mesures extraordinàries i prohibir encendre qualsevol tipus de foc, inclosa la utilització de fogons de gas, barbacoes de qualsevol mena o fins i tot fumar en terrenys forestals. En aquesta situació tots els permisos donats queden sense efecte.