Justícia

Justícia crea una Taula Cívica per apropar el món penitenciari a la societat

Serà un òrgan consultiu de debat, treball i proposta que servirà de pont entre la societat i l'administració penitenciària

query_builder   22 setembre 2004 17:44

event_note Nota de premsa

Justícia crea una Taula Cívica per apropar el món penitenciari a la societat

Serà un òrgan consultiu de debat, treball i proposta que servirà de pont entre la societat i l'administració penitenciària

El Departament de Justícia ha anunciat la creació de la Taula Cívica Penitenciària que, amb la participació d’unes 25 persones dels àmbits socials, acadèmics, professionals i polítics, aproprarà la política penitenciària a la societat amb la finalitat de convertir-la en una "autèntica política social i no en una pura política repressiva", segons ha afirmat el conseller de Justícia, Josep M. Vallès.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha anunciat avui la creació de la Taula Cívica Penitenciària que agruparà destacades veus de la vida social, cultural, acadèmica, sindical i política de Catalunya i que servirà de pont entre l’Administració i la societat per difondre la tasca penitenciària i discutir propostes que ajudin a millorar el sistema penitenciari català.

Josep M. Vallès ja es va comprometre a la creació d’aquest grup de treball durant la seva compareixença davant del Parlament de Catalunya per informar de la situació penitenciària catalana el passat 23 de juliol, data en que va convidar a tots els grups parlamentaris de la cambra a afegir-se a aquesta Taula.

La Taula Cívica Penitenciària estarà formada, en un principi, per unes 25 persones de diversos àmbits socials, acadèmics i professionals, entre els que figuren els sis membres de la comissió que durant els últims mesos han col•laborat amb el Departament en el disseny de la política penitenciària del futur.

Aquests sis membres són: l’ex president del Parlament, Joan Rigol; l’ex conseller Xavier Pomés; el magistrat Gerard Thomas; l’ex fiscal Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo; la catedràtica de Dret Penal Mercè Garcia Arán, i l’advocada Olga Tubau.

Entre d’altres, l’esmentada Taula, concebuda com un grup de treball, debat i proposta, tindrà com a principals funcions l’impuls del coneixement de la funció social penitenciària entre la ciutadania i promoure la implicació ciutadana en els processos de reinserció social i laboral de les persones sotmeses a mesures d’execució penal.

La política penitenciària, una política social

El conseller de Justícia ha aprofitat avui la inauguració de les noves instal•lacions del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) per afirmar que el Govern mantindrà la seva aposta en matèria penitenciària per convertir-la en una autèntica política social i “no en una pura política repressiva”.

Vallès, que ha refermat la seva confiança en l’equip directiu penitenciari, amb Albert Batlle al capdavant, ha dit que la política penitenciària “és una política de govern i mentre no la canviï el govern, seguirà com ha estat fins ara; aplicant els recursos i les persones més adequades en cada moment”.

“Tenim molt clar que necessitem temps per fer visibles els resultats positius d’aquesta política”, ha dit el conseller qui, no obstant, ha destacat que “en menys de 10 mesos no hem resolt el que no s’ha fet en més de 10 anys. No ho hem fet tot en 10 mesos, però hem fet bastant més en la definició d’una estratègia i en els primers passos de la seva aplicació. Espero que els resultats dels propers tres anys es compararan amb avantatge amb els resultats dels 10 darrers”.

El conseller també ha manifestat que “tenim molt clar que no prendrem decisions a cop de titular de diari ni a cop de declaracions de l’oposició. L’agenda i el ritme de les nostres decisions respondran a les prioritats que ens hem marcat, amb l’assessorament expert de moltes persones”, a les qui ha agraït la seva col•laboració desinteressada i “motivada per una preocupació social”.

Vallès ha expressat la seva creença de que “tenim el suport social d’una part creixent de l’opinió (pública) quan tractem de convertir la política penitenciària en una autèntica política social i no en una pura política repressiva”.

No obstant, el conseller ha afegit que “encara ens hem de guanyar més comprensió d’altres sectors socials, especialment, els d’aquells que, de bona fe, no han vist encara totes les dimensions de la funció penitenciària”.

En aquest punt, ha destacat la importància que tindrà en aquesta tasca la Taula Cívica Penitenciària i la política de foment del treball productiu a les presons del CIRE “per portar a la societat el que és en realitat l’acció penitenciària i compensar les visions parcials i deformades que encara circulen”.