Justícia

Justícia anuncia un pla de xoc per millorar el sistema penitenciari

S'ampliarà la plantilla de treballadors de les presons en 100 places

query_builder   7 maig 2004 17:53

event_note Nota de premsa

Justícia anuncia un pla de xoc per millorar el sistema penitenciari

S'ampliarà la plantilla de treballadors de les presons en 100 places

El secretari de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia, Albert Batlle, ha mantingut una reunió amb els sindicats durant la qual els hi ha exposat les línies mestres d’un pla de xoc per millorar el sistema penitenciari i que inclou un increment de la plantilla de treballadors en 100 places.

El Secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle ha anunciat avui la creació de 100 places de personal al servei de l’administració penitenciària abans que finalitzi l’any. D’aquest centenar de llocs, 50 seran de nova creació i la resta, que fins ara eren contractes de reforç, passaran a ser places d’interinatge.

Aquest anunci s’ha fet desprès de la reunió que han mantingut avui el Secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, el Secretari General del Departament de Justícia, Joan Turró, i altres membres de l’equip directiu de Serveis Penitenciaris amb  representats sindicals dels treballadors de l’Administració Penitenciària, als quals se’ls hi ha anunciat l’elaboració d’un pla de xoc per a millorar el sistema penitenciari en matèria de recursos humans i materials.

A l’increment d’un centenar de llocs de treball, s’han de sumar les  104 places que s’han creat al llarg d’aquest any, i que són resultat del darrer acord signat amb els representants sindicals dels treballadors penitenciaris. 

Albert Batlle ha demanat als sindicats –que reclamaven un major nombre de funcionaris- que valorin l’esforç pressupostari que suposa pel govern de la Generalitat aquest augment de plantilla.

El Departament de Justícia s’ha trobat amb una situació heretada de falta de política en matèria de recursos humans i materials durant els últims anys, així com que no es construeixen noves presons a Catalunya des de 1991, data de la construcció de la presó de Brians.

El màxim responsable dels serveis penitenciaris a Catalunya també ha anunciat que hi haurà un reforç específic pel que fa a la plantilla i la seguretat de Centre Penitenciari Quatre Camins, on el passat 30 d’abril es va produir una revolta encapçalada per una desena d’interns amb l’únic propòsit d’agredir al subdirector de Seguretat del centre, Manuel Tallón, ja que aquests interns se sentien perjudicats pel control que s’estava fent sobre el seu negoci clandestí de tràfic de drogues dins de la presó.

Albert Batlle ha dit que es milloraran les condicions de treball i de seguretat dels funcionaris de presons: “hem de revisar els elements de la seguretat dels funcionaris, i hem d’aconseguir que hi hagi una interacció entre funcionaris i interns”.

Batlle també ha anunciat als sindicats que es revisaran les polítiques de formació del personal -que ha qualificat d’inexistents en la etapa anterior al nou govern: “creiem que no ha existit una política de recursos humans, política que ara tirarem endavant i que compta amb el suport de les forces sindicals”

El secretari de Serveis Penitenciaris vol acabar amb les diferències entre personal de vigilància i personal de tractament. Ha dit , en aquest sentit, que tots són personal de rehabilitació i ha recordat, un cop més, que els treballadors de presons realitzen un treball social, tema amb el ha aconseguit total unanimitat amb els representats sindicals.

Albert Batlle ha anunciat també la creació de l’estatut dels equips directius, per reforçar l’autoritat d’aquests i millorar el funcionament dels centres penitenciaris, també ha destacat que l’opinió dels equips directius es tindrà en compte a l’hora de dissenyar la política de personal.

Entre d’altres temes que també s’han tractat a la reunió, Albert Batlle ha anunciat als representats sindicals els nous projectes de la secretaria: el pla de xoc de millora de l’Administració, el nou pla d’equipaments penitenciaris, l’ampliació de places i les properes modificacions legislatives que pensen proposar.