Salut

Catalunya participa en la sisena edició de la campanya antitabàquica internacional Deixa-ho i guanya 2004

En aquesta edició els participants es poden inscriure trucant al telèfon de Sanitat Respon 902.111.444

query_builder   27 abril 2004 09:00

event_note Nota de premsa

Catalunya participa en la sisena edició de la campanya antitabàquica internacional Deixa-ho i guanya 2004

En aquesta edició els participants es poden inscriure trucant al telèfon de Sanitat Respon 902.111.444

Catalunya participarà aquest any en la sisena edició de la campanya de cessació tabàquica d’àmbit internacional “Deixa-ho i guanya 2004” (Quit&Win’04) que organitza cada dos anys el Programa CINDI de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Està previst que, a més de Catalunya, participin 100 països i que més d’un milió de fumadors d’arreu del món intentaran deixar de fumar durant el proper mes de maig.

El Departament de Sanitat i Seguretat Social ha iniciat el repartiment dels targetons amb els quals els concursants -fumadors habituals majors d’edat que fa almenys un any que fumen- podran participar en el concurs i que hauran de fer arribar a l’apartat de correus de la campanya (FD 400, 08028. Barcelona) abans del dia 24 de maig, comprometent-se a deixar de fumar a partir del dia 20 de maig. 

En el targetó, els concursants hauran de fer constar les seves dades personals, així com el temps que fa que fumen, i el nom i les dades d’un testimoni que pot ser fumador o no.

La inscripció es pot fer també directament a través de la web del Departament, i per primer any al telèfon Sanitat Respon:

-www.gencat.net/sanitat

-Sanitat Respon 902.111.444

En total, s’han editat 250.000 targetons i 4.500 cartells. Els targetons es distribuiran a les farmàcies, unitats i centres de deshabituació tabàquica, als CAP i hospitals de la xarxa sense fum, així com a d’altres dependències sanitàries, acadèmiques i administratives. També es donaran a les unitats mòbils i en el Dia Anual de Qüestació de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (13 de maig). Un altre punt de distribució de targetons serà l’stand de la Generalitat a la Feria de Abril que se celebra a Barcelona del 30 d’abril al 9 de maig.  A més des de l’Ajuntament de Montcada i Reixach es portarà a terme un programa específic adreçat a la població d’aquesta localitat. (Per a més informació:  Sra. Sara  Valmayor  Regidoria de Salut Pública i Consum (tel: 93 572 6474  ext. 239) .

En la campanya “Deixa-ho i guanya 2004” col•laboren com a patrocinadors l’Ajuntament de Barcelona (Agència de Salut Pública de Barcelona- CSB), l’Associació Espanyola contra el Càncer, el Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya i les companyies PFIZER Consumer Healthcare, GlaxoSmithKline i els ClubsDIR.  Col•laboren en la distribució de materials l’Institut Català de la Dona, l’Institut Català d’Oncologia, el Col•legi de Metges de Barcelona, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, entre altres.

Els concursants que es mantinguin abstinents un mes després d’haver-se iniciat la campanya entraran en el sorteig d’un viatge d’una setmana a la Riviera Maya (Mèxic) per a dues persones (primer premi), un cap de setmana de turisme rural (segon premi) i tres abonaments anuals al Club Dir (tercer premi). Un cop fetes les proves diagnòstiques, i es demostri que han estat quatre setmanes sense fumar els guanyadors rebran els seus premis  en un acte públic  a finals de juny.

El guanyador del primer premi, a més, entrarà en el sorteig del “Súper premi Internacional” de 10.000 dòlars americans (uns 8.452 euros al canvi actual, aproximadament) entre tots els agraciats dels països participants. Per la seva banda, entre els testimonis no fumadors se sortejarà un cap de setmana, per a dues persones, en una ciutat europea.

S’estima que entre un 20% i un 25% dels participants en aquesta edició del “Deixa-ho i guanya 2004” aconseguiran deixar de fumar definitivament. Un 24,4% dels participants catalans de l’edició de l’any 2002, en el seguiment que es va fer un any després, van declarar que havien deixat totalment de fumar arran de la campanya.

Els concursos de cessació tabàquica constitueixen una de les estratègies actuals per encoratjar els fumadors a deixar el tabac. Les enquestes evidencien que més de la meitat dels fumadors voldrien deixar l’hàbit i que precisen d’un incentiu per passar a l’acció. Finlàndia, així com altres països escandinaus i d’Amèrica del Nord tenen una gran experiència en aquest tipus de concursos.

Catalunya va adherir-se l’any 1993 al Programa CINDI de l’OMS, que té com a objectiu bàsic la realització d’activitats destinades a reduir els principals factors de risc de les malalties cròniques més importants en el nostre àmbit. Una de les prioritats centrals del Programa és la lluita contra l’hàbit tabàquic, actualment una de les principals causes de malalties cròniques. 

A l’estat espanyol, a banda de Catalunya, hi participen Canàries, Cantàbria, Ceuta, Galícia, La Rioja, Melilla i Múrcia.

Per a més informació podeu consultar la pàgina web del Departament de Sanitat i Seguretat Social:

http://www.gencat.net/sanitat

- Dades sobre tabaquisme

http://www.gencat.net/sanitat/depsan/units/sanitat/pdf/poblaciotabac.pdf

- Material promocional

http://www.gencat.net/sanitat/depsan/units/sanitat/pdf/targetoqw2004.pdf

http://www.gencat.net/sanitat/depsan/units/sanitat/pdf/cartellqw2004.pdf