Oficina del President

Pasqual Maragall:"Els catalans volem ser entesos tal com som, en allò que tenim d'únics, de singualrs"

query_builder   6 setembre 2004 15:18

event_note Nota de premsa

Pasqual Maragall:"Els catalans volem ser entesos tal com som, en allò que tenim d'únics, de singualrs"

6-9-2004

Pasqual Maragall: “Els catalans volem ser entesos tal com som, en allò que tenim d’únics, de singulars”

“L’afany de diferenciació és consubstancial a la tribu, al grup, al país. Els catalans volem ser entesos, i en això som una representació del que són tots els ciutadans del món; però ho volem ser tal com som, en allò que tenim d’únics, de singulars”, ha afirmat aquest matí el president de la Generalitat, Pasqual Maragall. I ha afegit “Jo defenso el català també perquè em fa més diferent en cert sentit, em fa únic”.

Pasqual Maragall ha fet aquestes reflexions en l’acte inaugural del Diàleg del Fòrum “Noves ignoràncies,noves alfabetitzacions”, que ha tingut lloc aquest matí, al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona, presidit per la infanta Elena.

En aquesta mateixa línia, el president català ha explicat que aquesta defensa del català es combina amb la voluntat de Catalunya d’esdevenir la seu d’un Institut de les Llengües, que ajudi a evitar que moltes d’aquestes desapareguin, tal i com es va anunciar en el marc del Diàleg sobre diversitat lingüística del passat mes de maig.

En un altre moment del seu parlament, Maragall ha destacat la contradicció que suposa avui en dia el fet que més coneixement vulgui dir més ignorància. “Les noves ignoràncies ens espanten- ha afirmat el president- perquè demostren que d’alguna forma retrocedim tant com avancem, i en cada avenç que es fa hi ha gent que queda endarrerida”. I ha continuat dient “estem més indefensos sabent ara més que abans, si altres saben més”.

Pel president català, la UNESCO ha tractat amb aquest Diàleg que “aquesta situació d’ignorància relativa creixent no faci créixer el pànic entre la gent”. I ha afegit que si les institucions globals, pel fet de ser-ho, han de perdre l’accent, l’ànima, la intenció, és difícil que arrosseguin la gent, i “el Fòrum ha tractat de posar aquest tema sobre la taula: com evitar que universal equivalgui a indiferenciat, a fred i a impersonal” ha afirmat.

A l’acte inaugural del Diàleg, a més del president Maragall, hi ha intervingut el director general de la UNESCO, Koïchiro Matsuura; el secretari d’Estat d’Universitats i Investigació, Salvador Ordoñez; la ministra de la Comunitat marroquina a l’estranger, Nouzha Chekrouni; el president del Fòrum i alcalde de Barcelona, Joan Clos, i els presidents de la República de Lituània, Valdas Adamkus, i de Senegal, Abdoulaye Wade.