Oficina del President

Maragall: "Els dos sistemes d'escoles amb fons públics han de compartir responsabilitats de forma dialogada"

query_builder   5 març 2004 10:00

event_note Nota de premsa

Maragall: "Els dos sistemes d'escoles amb fons públics han de compartir responsabilitats de forma dialogada"

5-3-2004

El president ha fet aquestes declaracions durant la seva visita a l’escola Santa Caterina de Siena, a Vic

Maragall: “Els dos sistemes d’escoles amb fons públics han de compartir responsabilitats de forma dialogada”

“Els dos sistemes de centres educatius amb fons públics, l’escola pública i la concertada, han de compartir responsabilitats de forma dialogada” com a garantia d’integració, ha dit el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, durant la seva visita a Osona.

Maragall ha posat com a exemple d’integració el col•legi que ha visitat aquest matí a Vic, el de Santa Caterina de Siena. Aquests escola concertada té un 44% del seu alumnat que procedeix de famílies immigrants, preferentment magrebins i sudafricans. El dirigent català ha explicat que aquest centre treballa en la integració des de fa anys, fet que ha valorat positivament, ja que un dels temes que el preocupa és “la fragmentació que hi pot haver degut a l’augment d’immigrants”.

El president ha afegit que “el repte de l’ensenyament en una societat conservadora, que creix poc des del punt de vista de la fertilitat i, d’altra banda, que canvia molt perquè rep influxes exteriors molt importants, és saber qui som i com transmetrem els coneixements dels més grans als més petits”. Malgrat això el president considera que aquest repte “està en crisi” i, per aquest motiu, ha destacat la importància que el Govern català dóna al seu projecte educatiu.

Ha concretat que els canvis exteriors es deuen a l’estructura demogràfica, econòmica, social i ètnica i tots aquests elements cal tenir-los en compte a l’hora d’aplicar la política educativa tant en l’ensenyament públic com en el privat. En aquest punt ha afegit que a Catalunya els dos sectors de l’ensenyament no han tingut les mateixes relacions com en d’altres llocs de la resta d’Espanya o de França.

Pel president, “cada país té l’escola pública de la seva ànima i de la voluntat de fer com a país i aquesta escola ha de ser el vehicle de progrés moral, de progrés tècnic i del progrés de la gent” i aquesta és l’aposta del Govern català.

Durant la visita a l’escola, el president Maragall s’ha reunit amb l’equip directiu del centre, encapçalat per la directora, Vinyet Estadell.

L’eix transversal i l’eix Vic-Puigcerdà-Toulouse

Prèviament a la visita al Col•legi Santa Caterina de Siena el president ha visitat el Monestir de Sant Pere de Casserres, al terme de les Masies de Roda, l’únic de l’ordre benedictí que existeix a la comarca. Més tard s’ha reunit amb l’alcalde de Vic, Jacint Codina, i la resta de membres del consistori. Durant la reunió amb l’alcalde han tractat diversos temes, entre els quals n’hi ha d’infraestructures.

En aquest punt el president Maragall ha destacat, en declaracions als periodistes, la importància del projecte d’infraestructura que suposa la duplicació de l’eix transversal en eix ferroviari per la ciutat de Vic i Osona. Es tracta d’un projecte a llarg termini i un dels primers que va acordar tirar endavant el nou Govern.

També ha afegit que l’eix vertebrador Vic-Puigcerdà-Toulouse, que durant una època va ser de gran influència per a la zona, no s’havia d’haver abandonat mai, ja que és un eix molt important des del punt de vista del transport rodat i ferroviari.

El president Maragall ha mantingut també un dinar amb representants del teixit socio-econòmic de la comarca.