Titular
Pere Aragonès
Responsable comunicació
Marçal Sarrats
Responsable premsa
Marta Alcolea
Contacte amb mitjans
Pl. de Sant Jaume, 4 (Palau de la Generalitat)Tel. 934024801
Fax. 93 302 63 45
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 17 juny 2004 15:07
event_note Nota de premsa
17-6-2004
Discurs del president Maragall a l’acte de cloenda del curs 2003-2004 de l’Escola de Policia de Catalunya
Avui és un dia molt especial per a vosaltres i pel Govern de Catalunya.
Tinc la satisfacció pel fet d’estar, per primera vegada com a President de la Generalitat, presidint l’acte de cloenda de l’Escola de Policia de Catalunya. Això significa que estic, en aquests moments, davant d’una promoció d’homes i dones que dintre de poc formaran part de la Policia de Catalunya, encarregada de vetllar pels drets dels ciutadans i ciutadanes, per tal de recordar-vos el compliment de les vostres obligacions.
També és un dia molt especial per a vosaltres i per les vostres famílies.
Avui s’ha acabat el període formatiu. Es posa punt i seguit a una decisió molt important. Ser policia és molt més que una professió de servei públic, és una decisió que incorpora la defensa d’una valors indestriables, tant a les vostres vides privades com a les responsabilitats policials que ben aviat assumireu.
Entreu a formar part d’un Cos ric, fort, orgullós del seu treball i del seu compromís amb els ciutadans i ciutadanes.
La Policia de Catalunya està configurada per la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra i per les policies locals, en algunes ciutats coneguda com a Guàrdia Urbana.
Durant aquest curs tots, junts, heu compartit la mateixa formació, i compartireu en els carrers i places de les ciutats la noble funció de protegir els ciutadans.
Catalunya està fent un esforç per fer arribar els mossos d’esquadra a tot el territori del país.
Però aquest esforç de la Generalitat s’està complementant amb les policies locals- en les quals crec-, gràcies a l’esforç de molts ajuntaments de Catalunya. Amb l’objectiu d’accentuar encara més la proximitat, que és un valor.
En el marc d’aquest desplegament, vull expressar la meva satisfacció perquè en aquesta 17ena promoció s’ha assolit el percentatge més alt (un 33 %) de dones dins del cos de mossos d’esquadra.
Volem que la policia pròpia de Catalunya sigui referent per altres països, que sigui professional i especialitzada. Aquest gran repte l’hem d’assumir entre tots i avui especialment l’heu de fer bé tots vosaltres, ara que teniu les aptituds i els coneixements necessaris i, per tant, passeu a ser policies. Heu superat totes les proves i heu assolit la formació necessària per desenvolupar aquesta difícil funció, aquesta professió que cal explicar a la societat que cada vegada és més especialitzada i on també el delicte és cada dia més sofisticat.
Catalunya està construint un model de seguretat pública sensible a les característiques del país, dels seus territoris, dels seus trets específics, un model que s’adequa a la realitat social i política, i que, des de plantejaments integrals i multidisciplinaris, garanteix de manera universal i igualitària, el desenvolupament de les llibertats i la protecció dels drets.
Aquest és i ha de ser l’objectiu principal de qualsevol societat democràtica. Cap ciutadà, sigui quina sigui la seva situació social i econòmica, origen, creença; sigui quin sigui el territori on visqui, pot quedar privat del dret a estar i a sentir-se segur, o el que és el mateix, privat del dret a ser i a sentir-se lliure. Perquè la seguretat és un dret irrenunciable, inviolable dels ciutadans.
Els barris i els llocs més desfavorits seran els espais privilegiats de l’aplicació de les noves propostes polítiques de seguretat per tal de garantir la qualitat de vida. Nosaltres sabem que hi ha barris que estan pitjors que d’altres, que hi ha 30, 40, 50 barris de Catalunya on la gent es juga segurament el futur de la cohesió d’aquest país i de la seva seguretat i us demano que sigue especialment amatents amb aquests barris.
Per això, el Govern de la Generalitat està creant uns lligams de col•laboració activa amb els municipis i els seus barris, la policia, l’escola, la justícia, el comerç i les associacions cíviques, i prioritzarà l’educació i el civisme com a eix de la prevenció, i la proximitat com a objectiu de l’actuació policial.
Per això, la lluita contra la delinqüència s’ha de fer des del compromís amb el marc de convivència que ens hem dotat.
I això significa que l’estabilitat i la tranquil•litat dels nostres barris, ciutats i pobles és fonamental pel projecte polític de Catalunya. Perquè si fracasséssim en això, Catalunya hauria fracassat i no ens ho podem permetre.
Demano, doncs, tant als mossos d’esquadra com a les policies locals que s’esmercin el millor d’ells en tenir cura de tots els ciutadans i ciutadanes a l’hora de garantir la convivència, la passejada tranquil•la, però també la descoberta del crim organitzat, i de xarxes que volen violentar la nostra tranquil•lita.antir.
La policia també ha de preparar-se per a respondre als reptes de la modernitat:
Preparar-se per a actuar en societats més diverses i amb més mobilitat;
Preparar-se per als enfocaments transversals i les organitzacions en xarxa;
Preparar-se per a treballar en el marc d’òrgans de coordinació i acords de col•laboració;
Desenvolupar una mentalitat innovadora, atenta als canvis estratègics;
Desenvolupar una mentalitat atenta als resultats, rigorosa en la recollida i l’anàlisi de les dades;
La seguretat serà cada cop més la combinació de l’acceptació de la diferència i el caràcter universal del respecte als altres.
Els Mossos i les policies locals han d’acabar configurant la Policia de Catalunya, un únic servei de policia per Catalunya.
Han de ser els garants d’aquesta seguretat per a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
La societat catalana exigeix a la policia que vetlli pels seus drets i per les seves llibertats, i exigeix que ho faci, precisament, des del més escrupulós respecte a aquests drets i llibertats.
A la demanda d’eficàcia que tota societat fa a la seva policia els catalans i les catalanes n’hi sumen d’altres, els catalans volen una policia transparent i oberta, que es relacioni amb la ciutadania i que sigui sensible a la realitat social del país.
Deixem de banda les competències, deixem de banda les diferències i construïm una policia al servei del ciutadà.
Volem una policia moderna. Volem la integració dels sistemes de cossos, creadora d’un estàndard de percepcions, actituds, expectatives, qualitats, formacions de gran qualitat, procediments, eines tecnològiques...
Més professionalització. La societat catalana hi guanyarà!
És per tot això que vull agrair-vos en nom de tot el govern de la Generalitat i del poble de Catalunya l’esforç que heu realitzat en aquests mesos intensos a l’Escola de Policia de Catalunya, al mateix temps que us esperono a activar encara més la il•lusió per la forma de vida que lliurement heu escollit.
Lluïu amb orgull i responsabilitat l’uniforme que us identifica i treballeu amb dedicació i intel•ligència pels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i de tots aquells que conviuen amb respecte al nostre país.