Direcció General de Comunicació

Mas celebra que un any després de la marxa de Lear, s'ha portat més empreses a la zona i s'ha recol·locat el 62% dels treballadors

query_builder   23 octubre 2003 14:48

event_note Nota de premsa

Mas celebra que un any després de la marxa de Lear, s'ha portat més empreses a la zona i s'ha recol·locat el 62% dels treballadors

El conseller en cap, Artur Mas, ha destacat avui que un any després de la crisi de Lear hem aconseguit portar a la zona de Cervera més i millors empreses i hem recollocat el 62% dels treballadors. Mas ho ha dit a Cervera, en la inauguració de la nova planta de Cubigel installada a l’antiga factoria de Lear.

El conseller en cap també ha assegurat que “en contra dels apòstols del pessimisme” que van anunciar grans mals, “entre tots hem pogut reaccionar i convertir la desgràcia de Lear en una oportunitat per a un futur millor per a tots”.

Mas ha agraït especialment l’actitud d’empreses i sindicats a l’hora de treballar conjuntament en la recerca d’un futur millor per a la zona.  Per al conseller en cap, un any després de la crisi de Lear es pot parlar d’èxit per tres raons: “la bona col•laboració entre administracions (Generalitat-Ajuntament de Cervera), les empreses que han tingut voluntat d’inversió i han assumit riscos, i per l’actitut de sindicats i treballadors”.

Sobre el futur del teixit industrial català, Mas ha advertit que “no podem competir només en costos de mà d’obra, sinó que hem de fer un esforç important en el terreny de la innovació”. En aquest sentit, ha lloat Cubigel perquè inclourà una divisió de Disseny i dedicarà a l’exportació bona part de la seva producció a Cervera, ja que alguns dels productes que s’hi fabriquen són singulars al món.

La inauguració de la planta de Cubigel ha comptat amb la presència del conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó, i l’alcalde de Cervera, Salvador Bordes. Bordes ha asegurat que “abans que s’acabi l’atur dels treballadors de Lear hem de ser capaços de donar feina a tothom”. L’alcalde també ha agraït a la Generalitat que “en un moment d’especulacions sobre el futur de les naus de Lear, la Generalitat comprés els terrenys per enfocar millor el futur de la zona”. El Govern català ha donat suport al projecte de Cubigel dins un pla per revitalitzar el teixit industrial de la zona iniciat arran del tancament de Lear, el 2002. En l’últim any, més del 62% dels treballadors de Lear han pogut ser recol.locats.

La nova planta de Cubigel, que fabricarà compressors de fred per a ús industrial, permetrà crear 50 llocs de treball directes el 2003, i se superaran els 150 llocs en la segona meitat de 2004. La planta ocupa dues naus de 17.000 i 4.800 metres quadrats. S’hi fabricaran tres gammes de compressors hermètics per a frigorífics.

L’equip productiu consta de maquinària automàtica d’última generació en tecnologia mecànica de precisió per a la producció de diversos components. La inversió supera els 12 milions d’€; per tant, es convertirà en una empresa de referència a les Terres de Lleida.

Cubigel preveu produir fins a un milió de compressors gràcies a la incorporació de dues gammes noves creades a través d’R+D català local per a aplicacions de refrigeració comercial i mòbil amb alimentació per bateria de 12 volts. Amb la incorporació d’aquestes dues noves línies, l’empresa es convertirà en una de les primeres al món.

Cubigel pertany al Grup ACC (Apliance Components Companies), un dels grups més importants al món en el sector de components per a electrodomèstics. Amb una plantilla de 6.500 treballadors, el Grup ACC va facturar 675 milions d’euros durant el 2002. En l’actualitat, aquest grup empresarial, que produeix 30 milions de motors i compressors a l’any, disposa d’11 plantes distribuïdes arreu del món.

Procés de reindustrialització a les Terres de Lleida

El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha donat suport a aquesta iniciativa, que s’emmarca dins del procés de reindustrialització que duu a terme el Govern català a les Terres de Lleida, després de la marxa de l’empresa Lear de Cervera el març de 2002.

Dins aquest procés de reindustrialització, la Generalitat ha destinat des del 2002 uns 13,3 milions d’euros per incentivar les inversions industrials a la zona d’influència de Lear –que comprèn les comarques de l’Anoia, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Solsonès i l’Urgell– amb la intenció de reubicar els treballadors afectats pel tancament d’aquesta empresa i afavorir el futur industrial de la zona.

Un total de 271 projectes d’aquestes comarques s’han beneficiat dels incentius de la Generalitat des de l’any passat. Aquests nous projectes suposaran una inversió de 238 M€ .

Dels 129 projectes aprovats durant el 2003, la majoria d’ells pertanyen a la comarca de les Garrigues (36), l’Urgell (22) i el Pla d’Urgell (21). Per àmbits, destaca el sector de la metal•lúrgia, maquinària i equips (30); el sector de la indústria de l’alimentació i begudes (21) i el sector de la indústria de la fusta i del suro (20). Quant a nombre de treballadors, la majoria de projectes pertanyen a empreses de menys de 10 persones (59) i de 10 a 50 treballadors (57).

Gràcies a les accions dutes a terme per la Generalitat, i la resposta del teixit industrial de la zona, el 62,43% de la plantilla de treballadors de Lear ha estat recol•locat. En concret, dels 1.283 treballadors, 801 han estat recol•locats en d’altres empreses, mentre que 482 consten en les llistes d’ocupació de la Generalitat.

Altres accions que ha dut a terme el Govern de la Generalitat a Cervera són la requalificació de 130.000 m2 com a sòl industrial, l’ampliació del seu polígon industrial fins a 13 hectàrees, la compra dels terrenys i naus de l’empresa Lear, i la requalificació de terrenys per a la implantació de l’empresa PRECON, SA (Ciments Molins). La Generalitat també ha creat un punt d’informació connectat amb el Servei d’Ocupació de Catalunya, per agilitar el procés de recol•locació de treballadors.