Direcció General de Comunicació

La capella ardent del científic Joan Oró s'intal.larà al Palau de la Generalitat

query_builder   3 setembre 2004 14:41

event_note Nota de premsa

La capella ardent del científic Joan Oró s'intal.larà al Palau de la Generalitat

La capella ardent del científic català Joan Oró, mort aquesta passada nit a Barcelona, s’instal•larà al Palau de la Generalitat de Catalunya. El fèretre arribarà a les sis de la tarda i serà rebut pel president de la Generalitat, Pasqual Maragall.

El president Pasqual Maragall farà una declaració institucional a les 17.45h. Seguidament els mitjans gràfics podran fer la cobertura informativa de l’arribada del fèretre a les sis i de la posterior obertura de la capella ardent al Saló Sant Jordi a dos quarts de set.

La capella se situarà al Saló Sant Jordi i estarà oberta avui de dos quarts de set de la tarda a les nou del vespre i demà, dissabte, de les deu del matí fins a la una del migdia. Una parella dels Mossos d’Esquadra custodiaran el fèretre mentre es mantingui instal•lada la capella ardent. Igualment hi haurà un llibre de signatures on els ciutadans podran expressar el seu condol per la mort del científic català.

Joan Oró i Florensa va néixer a Lleida el 1923. Bioquímic, llicenciat en ciències químiques a la Universitat de Barcelona (1947), es doctorà en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston (EUA) el 1956. Va participar des de 1963 en diversos projectes de recerca espacial de la NASA. També va ser membre de la Junta Espacial de l’Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora el Govern dels EUA sobre els projectes d’exploració espacials.

Joan Oró va ser diputat al Parlament de Catalunya (1980-1981) i assessor científic del president de Catalunya. Destacat promotor cultural, va ser responsable de la creació de nombroses institucions i associacions, entre elles la Fundació Joan Oró per impulsar la recerca científica i tècnica.

Entre altres reconeixements, Joan Oró va ser guardonat amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit tecnològic i científic (Barcelona, 1982), la Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi (Madrid, 1983), la Creu de Sant Jordi (1991) i la Medalla de President Francesc Macià (2000). El passat més de juliol Joan Oró va rebre la Medalla d’Or de la Generalitat de mans del president Pasqual Maragall.

Els funerals per la mort de Joan Oró tindran lloc demà dissabte a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona a dos quarts de quatre de la tarda. El Conseller en cap, Josep Bargalló, hi assistirà com a president de la Generalitat en funcions.

Barcelona, 3 de setembre de 2004

El president Pasqual Maragall farà una declaració institucional a les 17.45h. Els mitjans gràfics podran fer la cobertura informativa de l’arribada del fèretre a les 18h i de la posterior obertura de la capella ardent al Saló Sant Jordi a les 18.30h.