Direcció General de Comunicació

La Generalitat inverteix 150M€ per finançar la innovació a Catalunya

La societat d'inversió pionera a l'Estat promoguda pel Govern català tanca la primera operació de suport a l'empresa tec

query_builder   8 novembre 2002 12:47

event_note Nota de premsa

La Generalitat inverteix 150M€ per finançar la innovació a Catalunya

La societat d'inversió pionera a l'Estat promoguda pel Govern català tanca la primera operació de suport a l'empresa tec

El conseller en cap, Artur Mas, i el conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernández Teixidó han presentat aquest matí un ambiciós pla de finançament directe que es posa a disposició de les noves empreses de base tecnològica. A través del CIDEM, del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, s’ha articulat un pla que contempla tres grans línies: capital, deutes i ajuts. Estudis recents posen de manifest que les empreses de base tecnològica seran les que en un futur aportaran més beneficis en el teixit industrial català.

En concret, el CIDEM mobilitza en el Programa de finançament de la innovació 1.500 milions d’euros, procedents del Govern de la Generalitat, de l’Estat espanyol, de la Unió Europea i d’institucions privades catalanes, per finançar amb ajuts, capital i línies de deute la innovació a Catalunya. D’aquests recursos, el Govern destina des del 2001 uns 150 milions d’euros als programes d’innovació en què el nivell de risc inhibeix la participació de la iniciativa privada.

El Pla de finançament suposa una línia d’actuació transversal del Pla d’Innovació de Catalunya, que va crear-se ara fa dos anys amb l’objectiu de reforçar la capacitat d’innovació de les empreses.

L’empresa Digital Legends és la primera operació tancada d’Invertec

El CIDEM ha creat recentment Invertec amb l’objectiu de proporcionar recursos financers i assessorament a aquelles empreses de base tecnològica que es troben en una fase inicial i que sovint no troben inversió privada.

Aquesta societat d’inversió, pionera a l’Estat espanyol, és fruit de l’impuls conjunt dels departaments de Treball, Indústria, Comerç i Turisme i, d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació; a més de la Universitat de Barcelona; la Universitat de Girona; la Universitat Politècnica de Catalunya; la Universitat Autònoma de Barcelona; La Salle, i l’IESE.

Des de fa temps, aquestes universitats disposen de programes específics per a la creació d’empreses tecnològiques. En els darrers anys, les universitats han recolzat 150 nous projectes, 41 dels quals han obtingut el recolzament del CIDEM a través de diversos programes.

Entre els serveis que ofereix Invertec a les empreses tecnològiques destaquen: completar l’equip directiu de l’empresa; impulsar una gestió professional de la companyia; estructurar el capital social amb els òrgans de govern adequats; ajudar a executar el pla de negoci i refinar-lo a mesura que avança; millorar la capacitat de supervivència de l’empresa a curt i mitjà termini; impulsar l’establiment d’acords estratègics que facilitin el desenvolupament del projecte, i facilitar a l’empresa una xarxa de contactes per accelerar el desenvolupament del negoci.

Invertec pot aportar de 60.000 a 300.000 euros a aquelles iniciatives que hagin desenvolupat una nova tecnologia que permeti crear avantatges competitives; que pertanyin principalment al sector informàtica, telecomunicacions, biotecnologia, electrònica i industrial; que comptin amb un equip humà amb voluntat emprenedora, capacitat tècnica i orientació a resultats; que tinguin seu a Catalunya, i amb un pla de negoci elaborat.

Tot i que ha estat creada recentment, l’èxit d’aquesta iniciativa ja s’ha fet palès amb el tancament d’una operació: Digital Legends. Recolzada per La Salle, Digital Legends Entertainment és una empresa de software de videojocs. Amb una finançament de 300.000 euros, i gràcies a una tecnologia innovadora, Digital Legends desenvoluparà nous jocs, amb menys recursos i temps que la competència.

D’altra banda, tot i que encara està pendent de l’auditoria prèvia, Invertec també ha aprovat una inversió de 250.000 euros per l’empresa Kubi Wireless que compta amb el suport de l’IESE. Kubi és un projecte per desplegar una xarxa de comunicacions i serveis amb tecnologia sense fils. Kubi disposa d’una sèrie de punts de connexió situats als hotels i aeroports que permeten als viatgers accedir a Internet a alta velocitat.

Fins ara, s’han analitzat més de 8 operacions, i 4 més es troben en fase d’anàlisi. Invertec canalitzarà més de sis milions d’euros d’aquí al 2004, dels quals es preveu invertir més de dos milions en noves operacions durant el proper any.

Barcelona, 7 de novembre del 2002