Direcció General de Comunicació

El Govern reitera la inexistència de nous errors i omissions en el Baròmetre de Juliol del 2000

query_builder   25 març 2003 12:33

event_note Nota de premsa

El Govern reitera la inexistència de nous errors i omissions en el Baròmetre de Juliol del 2000

El Govern català vol reiterar la inexistència de nous errors i omissions en el Baròmetre de l’Acció del Govern corresponent al juliol de l’any 2000. Davant la informació publicada avui pel diari El País, la Generalitat reitera que les afirmacions que fa aquest rotatiu no s’ajusten a la informació de la qual es disposa.

Tal com ja va informar el Govern en un comunicat el 15 de març passat, una vegada fetes les corresponents verificacions tant a la Direcció General d’Avaluació i Estudis, com a l’Institut d’Estadística de Catalunya i a l’Oficina de Relacions Institucionals del Departament de la Presidència, es constata que:

L’enquesta difosa per l’Oficina del Portaveu coincideix amb les posteriors taules estadístiques, el qüestionari i la informació tramesa al Parlament al respecte d’aquest baròmetre el 25 d’abril del 2001 (amb el número de registre 23.536 amb què es responia a la pregunta número 32000368/06). Així doncs, consultat el conjunt del qüestionari no es detecta que hi hagi cap diferència entre aquest, l’informe fet públic i la informació enviada al Parlament. És impossible procedir a una verificació completa sense que els autors d’aquesta informació trametin a l’organisme competent en la matèria, l’Institut d’Estadística de Catalunya, una còpia de la documentació de què disposen, així com informació sobre el seu origen.

El Govern també vol fer públic que el diari El País va enviar un fax ahir dilluns 24 de març en què tornava a sol·licitar informació sobre aquesta qüestió i que la mateixa tarda ja se li va facilitar d’acord amb els documents de què es disposa. El País ha preguntat repetidament sobre el Baròmetre de l’any 2000 i sempre se li ha demanat copia de la documentació de què disposa i informació sobre el seu origen, per a poder fer una comprovació exhaustiva de la seva veracitat, o no i, si s’escau, emprendre accions d’ordre legal. El diari però, s’ha negat des del primer dia a aportar qualsevol documentació que permetés a la Generalitat una comprovació que pogués demostrar la falsedat d’aquesta documentació i/o la seva possible procedència il·lícita.

El Govern ha admès errors en la gestió d’alguns estudis, però, en l’esforç obligat de contrast de la informació i, perquè es puguin donar respostes fiables a l’opinió pública, és del tot necessari poder verificar l’origen de les informacions que es publiquen a la premsa així com la seva veracitat per evitar confusions indesitjades.