Direcció General de Comunicació

El Govern adopta mesures per restablir els danys dels incendis i de les tempestes dels últims dies

query_builder   26 agost 2003 17:49

event_note Nota de premsa

El Govern adopta mesures per restablir els danys dels incendis i de les tempestes dels últims dies

Durant la primera reunió de l’executiu després de les vacances d’estiu, el Govern català ha aprovat un Decret que preveu adoptar mesures per restablir els danys dels incendis que s’han produït durant aquest mes d’agost en determinades comarques de Catalunya així com de les tempestes que han danyat infraestructures i serveis públics.

Així, s’ha acordat que tots els departaments del Govern de la Generalitat implicats apliquin les actuacions urgents i imprescindibles sobre el territori afectat. A més, i quan encara no s’ha tancat el global de la valoració dels desperfectes i amb la voluntat d’atendre el finançament de la reparació dels danys, el Govern adoptarà un conjunt de mesures per restablir els danys dels incendis i de les tempestes.

Entre les mesures en destaquen les següents:

• El departament de Governació i Relacions Institucionals, tramitarà els ajuts als municipis afectats pels incendis i les tempestes que durant aquests darrers dies estan ultimant la valoració total dels danys ocasionats.

• El departament de Justícia i Interior atendrà les despeses extraordinàries i amb caràcter d’urgència que els municipis van haver d’assumir durant els dies dels sinistres i concedirà, als beneficiaris de les víctimes mortals, les indemnitzacions pertinents.

• El departament de Política Territorial i Obres Públiques ajudarà els propietaris d’habitatges de residència permanent que hagin quedat destruïts i que s’hagin de substituir i obrirà una línia d’ajuts per als qui hauran d’afrontar obres de rehabilitació en els seus habitatges de residència habitual (es pagarà un 20% del cost de les obres). A més, repararà amb caràcter d’urgència la xarxa viària afectada.

• El departament de Medi Ambient aplicarà una línia d’ajudes destinades a la regeneració dels boscos afectats i, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, repararà amb caràcter d’urgència els danys causats en les infraestructures hidràuliques afectades.

• El departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, establirà ajuts per a la reconstrucció d’infraestructures i explotacions agràries que permetin recuperar l’activitat a les zones afectades.

• El departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme actuarà en favor dels establiments industrials, comercials i turístics afectats per recuperar l’activitat productiva a la zona.

• El departament de Benestar i Família atendrà, de manera prioritària, les persones i famílies que, producte dels incendis o de les tempestes, hagin quedat en una situació de greu mancança de recursos.

• El departament de Sanitat i Seguretat Social repararà els CAP’s afectats.

• El departament d’Economia i Finances proposarà al Govern les mesures necessàries per assumir, dins el pressupost, les actuacions que s’apliquin en motiu d’aquestes ajudes.

• I el departament de la Presidència, aplicarà la seva competència en la coordinació de la política del Govern, especialment en aquelles polítiques de marcat caràcter interdepartamental. Així, es crea una comissió de seguiment de l’aplicació del Decret aprovat que presidirà el secretari general del Govern.

Les sol•licituds d’ajuda per a la reparació dels danys es podran presentar a cadascun dels departaments implicats.

La situació extrema i més greu des de 1968

Aquest estiu s’ha donat la situació extrema més greu –per llarga- des de 1968     –any en què es tenen les primeres dades estadístiques de focs-.  El risc extrem ha durat 15 dies seguits. La setmana del 10 al 15 d’agost es van declarar 490 incendis. El 65% dels focs es van iniciar entre les 12 i les 18 hores.

En els incendis més importants hi apareixien fronts latents (zones cremades controlades -sense flama- però amb risc de revifar) per les extremes condicions meteorològiques. Era una situació molt greu.

Els incendis més importants van ser:

St. Llorenç Savall i Gallifa. Hectàrees cremades: 4.634. Va ser l’incendi més complex pel nombre de fronts, accessos i focus secundaris.

Maçanet de la Selva. Hectàrees cremades: 1.300. Va ser l’incendi més intens.

La Granja d’Escarp. Va cremar 2.080 ha. Va ser l’incendi amb el foc més ràpid.

Comparativa de la superfície cremada entre el 15-6 i el 17-8

ANY     TOTAL SERVEIS    SUPERFÍCIE (Ha)

2000                 790                       16.684

2001                 723                          5.990

2002                 2.422                       1.409

2003                 3.316                     11.178

Altres dades significatives:

1986: Incendi de Montserrat:  65.698 ha. cremades

1994: Incendis al Solsonès:   76.625 ha. cremades

1998: Incendis al Bages:    29.992 ha. cremades