Direcció General de Comunicació

Concedit el 10è Premi Blanquera a l'escriptor i polític Jorge Semprún

El lliurament del guardó es farà a Madrid el 30 de gener

query_builder   22 novembre 2002 18:06

event_note Nota de premsa

Concedit el 10è Premi Blanquera a l'escriptor i polític Jorge Semprún

El lliurament del guardó es farà a Madrid el 30 de gener

El jurat del Premi Blanquerna, presidit pel conseller de cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, i integrat per l’escriptor i acadèmic Pere Gimferrer, l’actriu Núria Espert, la professora emèrita de la Universitat Complutense de Madrid Carmina Virgili, l’historiador Raymond Carr, i el secretari general de la presidència de la Generalitat, Carles Duarte, també secretari del jurat, ha atorgat el X Premi Blanquerna a Jorge Semprún Maura.

Des de l’any 1993 en què es va instituir per la delegació del govern de la Generalitat de Catalunya a Madrid, el Premi Blanquerna, que es concedeix anualment, reconeix i agraeix el treball i l’actitud d’aquelles persones o entitats que s’han distingit per la seva contribució al desenvolupament, la promoció, el coneixement i la projecció de Catalunya.

Aquest any s’ha premiat la trajectòria de l’escriptor i exministre de Cultura, Jorge Semprún Maura, per la seva aportació i la seva actitud de comprensió i apropament cap a les Comunitats amb una personalitat diferenciada, tot considerant la referència explícita a la comunitat autònoma de Catalunya nacionalitat mereixedora de la màxima atenció. L’acte de lliurament del guardó tindrà lloc a Madrid el dijous 30 de gener de 2003.

Jorge Semprún Maura (Madrid, 1923), és escriptor, intel·lectual i polític. Fill d’un diplomàtic republicà, es va exiliar a França el 1939. Va participar en la resistència francesa i fou deportat a Buchenwald. Ha rebut diferents guardons literaris, com el Premi Planeta l’any 1977 per la seva Autobiografía de Federico Sánchez. Quasi sempre resideix a França, exceptuant la seva etapa com a Ministre de Cultura (1988-1991) del govern espanyol.  Ha treballat sempre en defensa de la llibertat, la tolerància entre els pobles, els drets humans, i ha promogut l’intercanvi cultural, tenint present la realitat de Catalunya. En la seva labor de diàleg i entesa amb les institucions catalanes, ha quedat patent el seu impuls amb infraestructures culturals tan importants com l’Auditori i el MNAC. També va arranjar afers tan destacats com la Biblioteca de Barcelona, la remodelació de la de Girona, l’Arxiu de Lleida, i va ser important la seva contribució a l’endegament del Fons d’Art Dalí. A més, va promoure la participació d’Espanya com a país convidat a la Fira del llibre de Frankfurt, on van ser destacadament reflectides totes les cultures de les diferents Comunitats Autònomes i, en especial, la cultura catalana.

Els anys precedents, els guardonats varen ser: Fernando Lázaro Carreter (1993), Adolfo Suárez (1994), Federico Mayor Zaragoza (1995), Octavio Paz (1996), Joaquín Ruiz-Giménez (1997), Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (1998), la Residencia de Estudiantes de Madrid (1999), José María Martín Patino (2000), i Javier Tusell (2001).

Madrid, 22 de novembre de 2002