Direcció General de Comunicació

Atorgada la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a Josep Maria Castellet

query_builder   24 desembre 2002 15:18

event_note Nota de premsa

Atorgada la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a Josep Maria Castellet

El Govern ha acordat concedir la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya al senyor Josep Maria Castellet. Amb aquesta distinció la Generalitat de Catalunya expressa el seu reconeixement a un dels més importants crítics literaris i assagistes del nostre país.

Josep M. Castellet i Díaz de Cossío va néixer a Barcelona l’any 1926. Va ser el principal teòric i defensor a Catalunya del “realisme històric”. L’antologia “Poesia catalana del segle XX”, coescrita amb el crític Joaquim Molas, es considera el manifest d’aquesta tendència.

És autor de centenars de col·laboracions en les principals revistes literàries catalanes, espanyoles i americanes, i en revistes i diaris europeus i americans. Ha pronunciat conferències i ha impartit cursos monogràfics a universitats de tot el món.

D’entre els càrrecs que ha exercit hi ha el de director literari d’Edicions 62 i Ediciones Península  (1964-1997).

Amb un volum de memòries, “Els escenaris de la memòria (1988), va obtenir el Premi Joanot Martorell (1987) i, després de la seva publicació, els premis Lletra d’Or (1989), Premi de Literatura Catalana de la Generalitat, prosa, (1989) i Premi de la Crítica Serra d’Or, memòries, (1989).

La seva dedicació en la defensa, l’estudi i la promoció de la literatura catalana va ser premiada l’any 1983 amb la Creu de Sant Jordi. L’any 1993 li va ser atorgada la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona.