Direcció General de Comunicació

1.500 voluntaris dissenyen el futur del Tercer Sector a Catalunya

670.000 persones, que representen el 13,1% dels majors de 16 anys, realitza alguna activitat de voluntariat

query_builder   18 novembre 2002 10:31

event_note Nota de premsa

1.500 voluntaris dissenyen el futur del Tercer Sector a Catalunya

670.000 persones, que representen el 13,1% dels majors de 16 anys, realitza alguna activitat de voluntariat

El conseller en cap, Artur Mas, i la consellera de Benestar i Família, Irene Rigau, han inaugurat aquesta tarda el 2n. Congrés Català de l’Associacionisme i el Voluntariat. Aquesta trobada, organitzada pel Departament de Benestar i Família, reunirà fins demà a Barcelona 1.500 voluntaris representants de 500 associacions d’arreu del país que debatran sobre el futur de l’anomenat Tercer Sector a Catalunya. En l’acte d’inauguració també hi ha assisit el director general d’Acció Cívica, Josep Lluís Cleries, i el gerent de l’Institut Català del Voluntariat (INCAVOL), Josep M. Canyelles.

El 1r. Congrés, que es va celebrar el 1995, va servir per traçar les línies generals del món del voluntariat, i va culminar amb la redacció i aprovació de la Carta del voluntariat de Catalunya, un document que recull els drets i deures d’aquest col·lectiu. 7 anys després, el 2n. Congrés servirà per afrontar els reptes del voluntariat davant els canvis que experimenta la societat.

Les propostes que sorgeixin del congrés serviran per confeccionar, a partir del 2003, el Pla Nacional d’Associacionisme i Voluntariat, l’instrument que marcarà les línies d’actuació i concertació d’esforços entre el sector social, públic i privat.

El voluntari, un perfil en alça

Segons les dades de l’INCAVOL el nombre de voluntaris a Catalunya ha augmentat més d’un 34% en els últims anys. Si bé en el 1996 se’n calculaven 500.000, les últimes dades de l’any 2000 reflactien una xifra de 670.000, que representen el 13,1% de la població catalana major de 16 anys.

Al llarg d’aquests dos dies de congrés es plantejaran temes com les noves tecnologies, la immigració, la sostenibilitat, la nova cultura organitzativa i la relació de les entitats amb els altres agents socials. L’organització del Congrés ha impulsat l’elaboració de 7 ponències a càrrec d’especialistes:

 Els perfils del voluntariat

 El voluntariat dins de l’organització

 Drets i deures de les organitzacions

 Una nova cultura organitzativa

 L’associacionsime i el voluntariat com a motor de canvis i facilitador de la convivència

 Participació ciutadana

 La promoció, el creixement i l’estructuració del Tercer Sector

D’altra banda en la sessió de demà a la tarda es faran col·loquis sobre diversos temes com el finançament de les associacions, la relació entre les empreses i les entitats o el Tercer Sector i la globalització.

Barcelona, 15 de novembre de 2002