Territori

La Generalitat vetllarà perquè els pisos nous que proposa crear l'ajuntament siguin tots de protecció oficial

query_builder   30 gener 2003 15:23

event_note Nota de premsa

La Generalitat vetllarà perquè els pisos nous que proposa crear l'ajuntament siguin tots de protecció oficial

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Felip Puig, ha notificat que la subcomissió d’urbanisme de Barcelona podria acceptar la proposta de modificar el Pla General Metropolità proposat ahir per la comissió de govern de l’ajuntament de Barcelona sí el consistori barceloní destina a protecció oficial o bé a lloguer tots els pisos de més que d’aquest canvi se’n derivin. El conseller Puig ha afegit que si aquesta mesura serveix per incrementar l’habitatge social, serà considerada en positiu, però si serveix per incrementar el nombre de pisos a disposició del lliure mercat, no s’acceptarà.

La proposta que ahir va fer pública la comissió de govern de l’ajuntament de Barcelona és la de modificar diversos articles del Pla General Metropolità per a canviar el nombre d’habitatges que es poden construir per hectàrea a la ciutat de Barcelona sense incrementar el sostre edificable. O sigui, canviar els paràmetres de densitat per tal que el tamany dels pisos a construir sigui d’una mitjana inferior a 100 metres quadrats. El conseller Felip Puig ha recordat també que fa uns mesos ell mateix va proposar als alcaldes metropolitans revisar el Pla General Metropolità en la seva totalitat. La resposta d’aquests alcaldes va ser negativa tot i que la Generalitat va deixar ben clar que aquesta revisió es faria de forma conjunta. “"El que no podem fer és modificar el PGM de forma parcial segons els interessos de cada municipi davant les polèmiques del moment -ha afegit el conseller- . Aquest Pla s’’ha de revisar des de l’’òptica metropolitana en general i no només des de l’’òptica barcelonina. El PGM és un bon instrument per aplicar polítiques d’’habitatge i per això cal una modificació en tot el seu conjunt i no parcial".

La Generalitat ja va promoure, amb la nova Llei d’Urbanisme un increment de la densitat d’habitatges de 75 a 100 habitatges/hectària. Ara, en l’esborany de reglament de la Llei d’Urbanisme que ja tenen les associacions municipalistes des de finals de l’any passat, el Govern català ha plantejat que els pisos destinats a lloguer no computin per a calcular aquesta densitat. “"Per tant, aquestes mesures que ara planteja l’’ajuntament responen a un lògica que des de la Generalitat fa temps que s’’impulsa i de la qual ja es beneficia tot el territori de Catalunya. Ara bé cal insistir en resoldre els problemes d’’accés a l’’habitatge i no a un mer increment de l’’oferta”, ha afegit el conseller de Política Territorial i Obres Públiques. D’altra banda, Felip Puig ha felicitat l’ajuntament per decidir “"ja, d’’una vegada impulsar mesures d’’habitatge que beneficiïn els ciutadans”". En aquesta línia el conseller ha valorat positivament que l’ajuntament estigui disposat a cedir cinc nous solars al Govern català perquè l’executiu català pugui construir habitatge de protecció. “"Feia 5 anys que l’’Ajuntament no donava cap solar a la Generalitat. Encara que tard, celebrem que ens hagin cedit aquests terrenys. He demanat ja al director general d’’arquitectura i habitatge que tramiti urgentment el conveni pel qual es puguin traspassar aquests solars i esperem que l’’ajuntament ben aviat ens en cedeixi més."