Presidència

Carod-Rovira defensa una nova relació amb l'Àfrica que superi la vistió "estatalista i jacobina" del passat

El Conseller en Cap ha presentat el Congrés Àfrica camina, que reunirà a Barcelona els millors especialistes en l'Àfri

query_builder   8 gener 2004 15:00

event_note Nota de premsa

Carod-Rovira defensa una nova relació amb l'Àfrica que superi la vistió "estatalista i jacobina" del passat

El Conseller en Cap ha presentat el Congrés Àfrica camina, que reunirà a Barcelona els millors especialistes en l'Àfri

El Conseller en Cap de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha presentat avui el Congrés Internacional d’Estudis Africans Àfrica camina, que se celebrarà a Barcelona la setmana vinent i reunirà un centenar d’experts en el continent africà. Carod-Rovira ha assegurat que el Congrés servirà per demostrar que hi ha una altra Àfrica més enllà de l’Àfrica del conflicte, de la immigració o de la misèria. Existeix l’Àfrica del pensament, la crítica i l’anàlisi.

El Conseller en Cap també ha destacat el fet que la trobada se celebri a Catalunya, ja que “la singularitat de Catalunya com a país ens fa entendre millor la pluralitat africana, més enllà de visions estatalistes, centralistes, uniformistes i jacobines” del passat, “pròpies dels estats colonitzadors”. Sobre la futura política exterior i d’immigració del Govern, Carod-Rovira ha dit que caldrà lligar la voluntat d’austeritat amb les necessitats polítiques en aquest àmbit. Entre els objectius de cara al futur, ha destacat que cal conèixer millor els grups establerts a Catalunya, dinamitzar la relació amb les entitats d’immigrants i optimitzar les oficines de la Generalitat a l’exterior.

En la presentació del Congrés “Àfrica camina”, el seu president, Ferran Iniesta, ha insistit que la iniciativa pretén abandonar la visió d’Àfrica com a subjecte de problemes i reivindicar el dinamisme de molts sectors de la societat africana. Iniesta ha destacat el prestigi internacional dels experts que hi participaran, com Fabien E. Boulaga, o Molefe K. Asante.

En el Congrés s’abordaran alguns dels temes més actuals que afecten al continent africà i temes que preocupen la societat catalana, com la cooperació, les relacions Catalunya-Àfrica o la immigració. La trobada, que se celebrarà del 12 al 15 de gener a la Casa Llotja de Mar de Barcelona, l’organitzen conjuntament la Generalitat de Catalunya i el Laboratori per a la investivació de les Societats Africanes.