La Generalitat ha editat una publicació per donar a conèixer als treballadors de les pedreres i les plantes de tractament d’àrids els riscs als quals poden estan sotmesos i quins comportaments, procediments d’actuació i equips de protecció poden emprar per fer-los front. El manual té l’objectiu d’ajudar a la formació dels treballadors i contribuir a la prevenció d’accidents laborals. Actualment, el sector miner català ocupa a 7.500 treballadors.

Aquesta publicació, juntament amb la resta del material de la Campanya de Seguretat Minera 2003, serà presentada demà, 18 de juny, a les 13.00 h, pel Director General d’Energia i Mines, Albert Mitjà, a la pedrera Les Coves, propietat de Lafarge Asland, al Garraf (Cantera del Garraf. C-31, Km 174).

La campanya va adreçada al perforista, l’artiller, el palista, el mecànic electricista i la resta d’oficis que existeixen en una explotació minera. En detecta els riscos laborals i, d’una manera molt detallada, en dóna mesures de prevenció i protecció. També s’ha editat diferent material complementari com cartells i pòsters amb indicacions sobre la seguretat en el lloc de treball.

El sector miner a Catalunya

El sector miner a Catalunya, que agrupa tot un seguit d’empreses de gran tradició, com Vichy Catalán, Ciments Molins, Asland o Uniland, entre d’altres, factura més de 1.245 milions d’EUR anuals. Les 7.500 persones que hi treballen estan repartides entre les diferents branques que el conformen: els àrids, les aigües minerals, la potassa, el ciment, el formigó, el carbó, i les roques ornamentals i pedra natural. Actualment, Catalunya és la principal productora d’aigües minerals i l’única productora de sal potàsica a nivell de tot l’Estat.

Els àrids, les aigües minerals, el ciment i el formigó són els que ocupen a més treballadors i tenen uns índex més alts de facturació. El carbó, que històricament ha esta un dels més importants, actualment compta amb 4 explotacions a la conca del Baix Segre i 1 a la conca de Saldes. Si bé la seva producció és limitada pels acords estatals, la productivitat i el rendiment de les mines de carbó catalanes són els més alts de tot el conjunt de l’Estat i de la Unió Europea. La producció anual de la Conca del Baix Segre és de 200.000 tones, i la corresponent a la Conca de Saldes és de 180.000 tones. La producció de carbó a Catalunya té el límit de l’any 2005, tot i que, des de la Generalitat s’està intentant allargar aquesta data fins el 2007.

Del sector formigó, en destaca l’important nombre d’empreses que s’hi dediquen. Actualment Catalunya compta amb 275 plantes de formigó, que pertanyen a 94 empreses productores. Pel que fa a la producció de roques ornamentals i de pedra natural, es tracta d’una activitat que està a la alça. Actualment, la seva producció anual és de 370.000 tones.