Acció Exterior i Govern Obert

La Generalitat desenvolupa un programa d'acció humanitària i d'emergència a Etiòpia amb Intermón-Oxfam

La Generalitat recolça la crida d'Intermón adreçada a la societat civil per combatre la fam a Etiòpia

query_builder   5 desembre 2002 15:03

event_note Nota de premsa

La Generalitat desenvolupa un programa d'acció humanitària i d'emergència a Etiòpia amb Intermón-Oxfam

La Generalitat recolça la crida d'Intermón adreçada a la societat civil per combatre la fam a Etiòpia

La Secretaria de Relacions Exetriors de la Generalitat de Catalunya i Intermón Oxfam col·laboraran en un programa d’acció extraordinària a Etiòpia per a pal·liar els efectes de la crisi alimentària causada per la sequera. Segons aquest programa el govern català destinarà, en concepte d’acció humanitària i d’emergència, la totalitat del romanent de la partida de Cooperació i Solidaritat de l’any 2002, 180.000 euros, i es compromet a destinar fins a 300.000 euros més durant l’any 2003. Aquesta aportació se suma al programa ja iniciat el mes de juliol amb Intermón-Oxfam sobre proveïment d’aigüa potable a la regió etíop de Tigray.

Amb aquesta mesura es vol actuar immediatament amb accions d’ajuda alimentària que complementin totes les altres actuacions que s’impulsen des del Govern de la Generalitat i a favor d’aquest país. Cal mencionar que Etiòpia figura en el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament –aprovat recentment pel govern català- com un país prioritari i que la Generalitat ha vingut cofinançant projectes de cooperació a Etiòpia des de 1997, per un import de prop de 900.000 €. Així mateix, i des del Govern, s’impulsarà els altres departaments -en l’àmbit de les seves competències-, a endegar accions de solidaritat internacional i cooperació al desenvolupament amb Etiòpia. El govern també promourà accions d’informació i sensibilització adreçades als agents de cooperació i a la ciutadania en general, envers la necessitat de participar en programes de suport a aquest país africà.

Projectes amb Intermón-Oxfam

La Secretaria de Relacions Exteriors ve cofinançant diversos projectes de cooperació a Àfrica amb la fundació Intermón-Oxfam. Per aquest motiu, atenent els bons resultats dels projectes duts a terme conjuntament i l’experiència d’aquesta entitat a l’Àfrica i a Etiòpia en particular, la Generalitat ha decidit que sigui Intermón-Oxfam l’encarregada de gestionar la partida destinada a aquesta acció humanitària d’emergència.

La col·laboració entre la Generalitat i Intermón, s’ha consolidat enguany, amb la signatura d’un acord per a la realització d’un programa de desenvolupament rural integral, de dos anys de durada, que té com objectiu millorar les condicions de vida de comunitats rurals especialment vulnerables del nord d’Etiòpia tot facilitant l’accessibilitat a l’aigua potable. Aquestes accions repercutiran en la millora de la salut, l’increment dels recursos productius i, sobretot, en la seguretat alimentària de la població beneficiària. L’import destinat per al 2002 a aquest projecte és de 373.000 €, si bé el global que es destinarà al programa al llarg dels dos anys de durada  seran 785.000 €

Altres projectes amb les entitats Proyecto Vision i Farmacèutics Mundi

Etiòpia ha estat un país que tradicionalment ha rebut suport de la Secretaria de Relacions Exteriors ja sigui en programes de proveïment d’aigua potable o en projectes de caire sanitari. Aquest és el cas d’un projecte de formació de salut ocular molt centrats en la formació de professionals etíops i en la transferència de tecnologia. La Generalitat treballa ininterrompudament des del 1997 amb l’entitat Proyecto Vision en l’organització de camps quirúrgics, la posada en marxa d’escoles d’infermeria i amb la creació d’una Escola Universitària de salut ocular.

D’altra banda, la Secretaria de Relacions Exteriors i Farmacèutics Mundi desenvolupen conjuntament el Pla d’emergències 2002-2003, dotat amb 180.300 € que té com a objectiu donar resposta sanitària immediata davant de situacions d’emergència produïdes per desastres naturals o humans. Aquesta resposta sanitària es concreta en l’enviament de medicaments i altres productes sanitaris de primera necessitat -un cop detectades sobre el terreny, i d’acord amb les autoritats sanitàries regionals- les necessitats sanitàries del país. Etiòpia és un dels països prioritaris per a la recepció d’aquests ajuts, i previsiblement una quantitat important de la dotació d’aquest Pla es destinarà a aquest país.