Empresa i Treball

Mobel Línea inverteix 3 milions d'euros en la construcció d'un magatzem intel·ligent a la seva planta ubicada a Cervera (la Segarra)

query_builder   16 maig 2003 12:04

event_note Nota de premsa

Mobel Línea inverteix 3 milions d'euros en la construcció d'un magatzem intel·ligent a la seva planta ubicada a Cervera (la Segarra)

L’empresa catalana Mobel Línea, líder a Catalunya en la fabricació d’equipaments de mobiliari per a oficines, ha decidit ampliar la seva planta ubicada a Cervera (la Segarra) amb la construcció d’un magatzem “intel·ligent”. L’objectiu d’aquesta inversió és millorar la seva cadena logística. 

Mobel Línea ha invertit en aquest projecte un total de 3 milions d’euros i ha creat uns 10 nous llocs de treball. El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha donat suport a aquest iniciativa, que s’emmarca dins dels objectius generals de l’empresa d’augmentar la seva producció i reduir dràsticament el temps de resposta per fer front a les comandes dels seus clients.

El projecte ha consistit en l’adquisició de 15.000 m2 més de terreny d’aquesta planta i la construcció d’una nau de 8.000 m2 i 40 metres d’altura, que es destinarà a l’emmagatzematge i preparació de tots els productes que comercialitza l’empresa (mobiliari d’oficina i col·lectivitats). La construcció d’aquesta nau s’està duent a terme conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya i l’empresa Siemens. 

Un magatzem intel·ligent

La feina d’aquest nou magatzem es durà a terme a través de vuit robots, que s’encarregaran del trasllat dels productes fins a la nau de fabricació. A la sortida del magatzem, es destinarà una zona de preparació de comandes (picking) en què  s’organitzen tots els materials previstos per ser distribuïts. Amb la construcció d’aquesta nau, Mobel Línea es converteix en pionera en tot l’Estat espanyol quant a la integració d’un magatzem intel·ligent lligat a una zona de picking preparada especialment per a la fabricació de mobiliari.

Fundada el 1976, Mobel Línea disposa en l’actualitat d’unes instal·lacions de 35.000 m2. Amb una plantilla de 230 treballadors, aquesta empresa de Cervera va facturar durant el 2002 prop de 28 milions d’euros. D’aquesta xifra, un 50% de la producció es destina al mercat nacional, on té una quota del 10%. Pel que fa a les exportacions, Mobel Línea és present en els principals mercats europeus –França, Portugal i Alemanya– amb un volum total d’exportació del 50% sobre el total de la seva fabricació. L’any 1999, aquesta empresa fou anomenada “empresa gasela“ en un estudi dut a terme pel Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme.

Amb la construcció d’aquest nou magatzem, Mobel Línea preveu augmentar en un 50% la seva capacitat d’emmagatzematge i un 20% la seva capacitat productiva.

La materialització d’aquest projecte ha estat possible gràcies al Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme.

Programa d’incentius a la inversió industrial

El projecte de millora integral d’aquesta planta s’emmarca dins del Programa d’incentius a la inversió industrial que la Generalitat de Catalunya, a través del CIDEM, duu a terme per afavorir el creixement, la modernització i la innovació del teixit empresarial de Catalunya. En concret, a través d’aquest Programa, la Generalitat va destinar uns 10,9 milions d’euros en incentius durant el 2002, uns ajuts que han generat una inversió de més de 164 milions d’euros en 217 projectes d’inversió industrial distribuïts per diverses comarques de Catalunya.

La majoria d’aquests ajuts han estat destinats a les petites i mitjanes empreses (pimes). En concret, un 90% de les empreses que han rebut els ajuts tenen una plantilla d’entre 1 i 50 treballadors i, d’aquestes, un 40% té una plantilla d’un màxim de 10 treballadors. Pel que fa a la tipologia d’ajuts, gran part han estat destinats a fomentar les ampliacions d’aquestes empreses (78%), seguidament del trasllat d’instal·lacions (15%) i de la creació de noves empreses (7%).

Sectorialment, i d’acord amb l’estructura industrial catalana, el CIDEM ha repartit els incentius de forma homogènia entre diversos sectors, entre els quals destaquen els de maquinària i equips mecànics, tèxtil i confecció, fusta i suro, paper i cartró i productes minerals no metàl·lics.

Les inversions i els projectes que han rebut les subvencions per part del CIDEM estan ubicats principalment a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, l’Anoia, el Bages, el Baix Ebre, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Garrotxa, el Montsià, la Noguera, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta i l’Urgell.