Empresa i Coneixement

La planta de tractament de purins de Juneda (Les Garrigues) clou amb èxit el seu primer any de funcionament [Actualitzada]

query_builder   27 desembre 2002 15:59

event_note Nota de premsa

La planta de tractament de purins de Juneda (Les Garrigues) clou amb èxit el seu primer any de funcionament [Actualitzada]

El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme participa en aquesta instal·lació que té per objectiu tractar els purins excedentaris de la comarca de Les Garrigues, tot generant fertilitzants orgànics, biogàs i energia elèctrica

La instal·lació té una capacitat de tractament de purí de 110.000 tones anuals, per a la qual cosa disposa d’una potència de cogeneració de 16,3 MW, una part de la qual s’alimenta amb el biogàs generat en el tractament dels purins.

La planta és propietat de l’empresa Tractaments de Juneda, SA, participada pel Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, a més dels ramaders dels quals se’n tracta el purí, i les empreses Corporació AGE, SENER i ENERGI E2 que n’han aportat la tecnologia i el suport a la gestió.

En el primer any d’explotació pilot s’han posat a punt tots els processos, s’ha comprovat la correcció del sistema i la seva fiabilitat. Durant aquest període d’explotació supervisada s’han tractat  56.000 metres cúbics de purí, dels quals se n’ha obtingut 2.600 tones de fertilitzants suficients per a adobar prop de 34.500 hectàrees de conreu de panís, i s’ha generat més de 100 GWh d’energia elèctrica, equivalent al consum domèstic d’electricitat de la ciutat de Lleida.

Procés de tractament dels purins

El primer pas del procés és l’emmagatzematge dels purins recollits, per un període de 20 dies, en uns tancs anomenats “biodigestors”, que tenen per missió estabilitzar la matèria orgànica i digerir-la alhora que possibiliten l’obtenció del biogàs que alimenta, parcialment, la planta de cogeneració.

Seguidament, se separa la part sòlida de la líquida. Aquesta última se sotmet a un procés d’acidificació que en fixa els nutrients per a que puguin ser incorporats al fertilitzant final. Posteriorment es desgasifica i es concentra. Després es barreja novament amb la fracció sòlida, i el conjunt és conduït a un assecador, on s’obté un adob d’alt contingut de matèria orgànica i capacitat fertilitzant controlada i estable. Aquest fertilitzant d’origen orgànic permet substituir l’ús de fertilitzants minerals, estalviant l’energia que caldria per a fabricar-los.