Empresa i Treball

La STSI i el CIDEM lliuren els premis del concurs Emprenedors 2002

query_builder   13 maig 2003 18:20

event_note Nota de premsa

La STSI i el CIDEM lliuren els premis del concurs Emprenedors 2002

El Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, lliuren els premis de la IV Edició del concurs Emprenedors aquest vespre durant el sopar de l’Internet Global Congress, a les 20.00 hores (sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya, sobre les fonts de Montjuïc, a Barcelona).

Aquest concurs va néixer l’any 1999 amb l’objectiu d’incentivar la producció de projectes d’empresa de qualitat que garantissin el desenvolupament, la continuïtat i la constitució d’una empresa dins l’àmbit de les TIC. En la seva quarta edició però, s’ha ampliat el camp d’actuació inicial –limitat a l’entorn de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)– a les iniciatives empresarials de base tecnològica en general. Aquesta obertura respon a la importància que té el naixement d’empreses amb base tecnològica a Catalunya com a peça clau per al desenvolupament d’un ampli ventall de noves tecnologies que van des de l’enginyeria avançada, al software d’intel·ligència artificial, passant per la biotecnologia, les telecomunicacions mòbils o el desenvolupament de nous fàrmacs.

En la seva IV edició, el concurs Emprenedors ha comptat amb el patrocini d’Ericsson Innova i Fundación Auna, que han aportat finançament i altres aspectes rellevants en la consolidació del concurs.

Els guanyadors

Els premis Emprenedors 2002 ha rebut un total de 192 projectes, més de la meitat dels quals presenta un alt nivell d’innovació. Valorant, entre altres aspectes, el grau de definició i maduració, la innovació i originalitat, la viabilitat econòmica i el foment del reequilibri territorial de les diferents iniciatives presentades, el jurat del concurs Emprenedors 2002 ha seleccionat, finalment, 2 guanyadors i 4 accèssits.

Primer premi, amb una dotació de 30.000 euros, al projecte denominat Era Plantech, presentat per l’empresa ERA PLANTECH, S.L. Es tracta d’un projecte d’empresa de biotecnologia que es dedica a la producció de pèptids i proteïnes d’interès terapèutic i industrial mitjançant plantes transgèniques, amb la utilització d’una tecnologia original i exclusiva denominada Zera.

A l’hora de seleccionar aquest projecte com el millor de la IV edició del concurs Emprenedors el jurat ha valorat especialment els següents aspectes:

- Registre d’una patent per a l’obtenció de calcitonina, mitjançant tecnologia Zera, amb reducció de costos.

- Elevades expectatives per atendre la creixent demanda de generació de proteïnes i pèptids.

- Utilització d’una font vegetal per a la generació de proteïnes, alternativa a les d’origen animal, amb disminució del risc sanitari.

- Desenvolupament d’un model de negoci equilibrat que combina la realització d’estudis de viabilitat per a tercers, la cessió de llicències tecnològiques i la generació de productes propis

- Pertinença a un sector d’activitat, la biotecnologia, amb un clar potencial de desenvolupament i d’elevat interès per a Catalunya.

- Alt nivell competencial de l’equip promotor, resultant d’una spin-off del CSIC.

Segon premi, dotat amb 15.000 euros, al projecte denominat eSense Systems, presentat per l’empresa ESENSE SYSTEMS, SL. Es tracta d’un projecte d’empresa que es dedica al  desenvolupament i la comercialització d’instrumentació electrònica per a l’olfacte artificial.

Alguns dels factors que han determinat l’elecció del projecte eSense System com un dels guanyadors del concurs són:

- Originalitat i innovació de la tecnologia desenvolupada que combina un ampli coneixement en matèria de sensors juntament amb l’aplicació de programari en matèria d’intel·ligència artificial.

- Desenvolupament d’aplicacions de l’esmentada tecnologia en activitats com el control de qualitat en processos industrials amb olis per fregir, aire ambient i d’altres d’alimentació.

- Establiment de convenis amb empreses del sector privat per perfeccionar la seva metodologia.

- Desenvolupament d’un model de negoci que combina la venda de mòduls i solucions específiques amb la venda d’aplicacions.

Aquestes dues empreses han rebut ajut de la Xarxa de Trampolins Tecnològics (XTT) del CIDEM, així com finançament en la fase llavor a través dels ajuts Capital Concepte.

Les quatre empreses finalistes han estat Heart Care, Doc on Time, Enantia i Novarama. Les tres darreres han estat avalades per la XTT i recolzades través dels ajuts Capital Concepte.

En la seva IV edició, el jurat del concurs Emprenedors 2002 ha estat integrat per set personalitats de prestigi en l’àmbit de les noves tecnologies i del món empresarial, financer i acadèmic, i ha estat copresidit pel secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Sr. Jordi Alvinyà, i el director general d’Indústria i director del CIDEM, Sr. Antoni Gurguí.