Empresa i Treball

La Generalitat obre el 37è Centre de Promoció de Negocis a El Caire

query_builder   7 novembre 2002 19:02

event_note Nota de premsa

La Generalitat obre el 37è Centre de Promoció de Negocis a El Caire

L’empresari català mostra un especial interès pels mercats internacionals de les zones Mèxic, Moscou, Beijing, Hong Kong, Teheran i Varsòvia

Durant el primer dia de la VIII Trobada de Centres de Promoció de Negocis organitzada pel Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, s’han realitzat prop de 300 entrevistes entre empresaris catalans i els directors de les oficines que el COPCA té per tot el món. Aquests empresaris han demostrat un especial interès pels mercats de Mèxic, Moscou, Beijing, Hong Kong, Teheran, i Varsòvia. El 69% dels empresaris entrevistats estan disposats a dur a terme, a curt termini, els seus projectes internacionals a través dels Centres de la Generalitat.

Els serveis més sol·licitats dels Centres de Promoció de Negocis són la recerca de canals de distribució i anàlisi de mercat (38% dels empresaris), i les activitats lligades a identificar la competència internacional (20%). D’altra banda, pel que fa a la fira de serveis a l’exportador que també està inclosa dins la setmana de la internacionalització, l’empresari català s’ha interessat per les noves tecnologies de la informació i comercialització; el finançament internacional, i el marc legal i fiscal per operar en altres països.

Segons una entrevista feta als empresaris assistents a la Trobada del COPCA, els mercats que generen més expectació són Àsia i Europa Oriental, mentre l’Europa Comunitària es valora amb confiança.

S’amplia la cobertura a la Conca Sud de la Mediterrània

La Generalitat de Catalunya amplia la seva xarxa a l’exterior amb l’obertura d’un Centre de Promoció de Negocis a El Caire (Egipte). L’obertura d’aquest 37è Centre forma part d’una de les estratègies d’actuació del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, encaminades a incrementar la seva presencia en  zones amb un fort potencial econòmic, com és la conca sud de la mediterrània. El COPCA ja va obrir, a l’any 1990, la seva primera oficina a l’exterior en aquesta zona, concretament a  Casablanca (Marroc), des d’on també es treballa el mercat de Tunísia.

Egipte, punt clau per a les relacions comercials amb el Nord d’Àfrica

El pes del continent Àfrica en l’àmbit del comerç internacional de Catalunya és relativament petit, un 3,4% del total de les exportacions. El 76% de les exportacions catalanes al continent Africà tenen com a destinació el Nord d’Àfrica. Aquesta zona té un pes cada vegada més important dins el comerç total de Catalunya.

La participació de l’exportació catalana al Nord d’Àfrica en relació al total exportat s’ha mantingut en els darrers 3 anys sempre superior a la de la resta de l’Estat. L’any 2000 ha estat d’un 2,6%, per sobre de l’estatal (2,3%).

La Unió Europea és el principal soci comercial d’Egipte, i concentra el 40% del seu comerç exterior. Espanya és el setè país de la UE proveïdor d’Egipte i el cinquè client.

Egipte és una potència regional amb importants possibilitats econòmiques de futur. Té un PIB de 92.800 milions de dòlars, només superat, en aquesta zona, per Aràbia Saudita i Israel. És un país fortament poblat de 61 milions d’habitants, amb una població molt jove, que necessita captar inversió estrangera i accelerar els seus processos de transformació i modernització.

D’altra banda, cal recalcar que Egipte unifica el seu caràcter àrab amb els orígens africans i la seva posició mediterrània, i suposa per a l’empresa catalana un centre clau de consolidació de les seves relacions comercials a la zona.

En els darrers anys s’han incrementat considerablement el nombre d’actuacions de les empreses catalanes a aquesta zona. Concretament, el COPCA ha donat suport a 688 actuacions de promoció al Nord d’Àfrica.

Demà divendres, a les 13.00 hores, es durà a terme l’acte públic de lliurament dels Diplomes a 153 noves empreses exportadores, al vestíbul de la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. El seu objectiu és reconèixer aquelles petites i mitjanes empreses que, des de 1998, han realitzat i presentat al COPCA el seu projecte d’expansió internacional. Es reconeixerà  la tasca desenvolupada per 13 empeses de les comarques de Girona, 7 de Tarragona, 123 de Barcelona, 8 de Lleida i 2 de les Terres de l’Ebre.

Barcelona, 7 de novembre de 2002

Per a més informació de la VIII Trobada de Centres de Promoció de Negocis del COPCA, podeu consultar la pàgina web http://www.copca.com/VIIItrobada