Empresa i Treball

La Generalitat inicia contactes internacionals per ajudar a les empreses catalanes

query_builder   19 febrer 2004 11:50

event_note Nota de premsa

La Generalitat inicia contactes internacionals per ajudar a les empreses catalanes

La Generalitat inicia contactes internacionals per ajudar a les empreses catalanes

El conseller de Treball i Indústria, Josep Maria Rañé, ha acordat avui amb el comissari europeu de Recerca i Desenvolupament, Philipe Busquin, continuar mantenint reunions i li ha traslladat la petició de que la Unió Europea recolzi les experiències de tecnologia vers les pimes catalanes i es comprometi amb la nova política industrial engegada pel Govern de la Generalitat

El conseller de Treball i Indústria de la Generalitat, Josep Maria Rañé, ha sol·licitat avui al comissari europeu de Recerca i Desenvolupament, Philipe Busquin, facilitats en els ajuts comunitaris per a les petites i mitjanes empreses catalanes. La petició s’ha fet en el transcurs de la Convenció “Districts od Creativity meet @ Fladers”, a Lovaina (Bèlgica).

Aquest encontre reuneix per primera vegada a alts representants de 10 regions punteres, tecnològicament parlant, d’arreu del món. El conseller Rañé ha assistit a la convenció acompanyat de la secretaria d’Indústria i Energia, Maria Teresa Costa, del director del Cidem, Agustí Segarra, i de representants del Copca. Les regions presents a la convenció són, a més de Flandes com a organitzadora, Catalunya, Baden-Wurtemberg, Llombardia, Maryland, Nord-Pas de Calais, Escòcia, Shangai, Karnataka i Quebec.

En el transcurs d’una reunió amb Philipe Busquin, els assistents han exposat al comissari els problemes amb què es troben les seves empreses. Posteriorment, Busquin ha mantingut una reunió amb el conseller Rañé on aquest li ha reiterat la petició de que la Unió Europea recolzi les experiències de tecnologia vers les pimes catalanes i es comprometi amb la nova política industrial engegada pel Govern de la Generalitat.

En aquest sentit, el conseller de Treball i Indústria ha afirmat que “el criteri de la UE, segons el que ens ha comentat el comissari Busquin, és que el millor per desenvolupar una política d’ajudes a les pimes és que en aquestes polítiques tinguin un paper preponderant els governs regionals i en això coincideix plenament amb nosaltres”. Una altra coincidència constatada en la reunió és que cal generar xarxes complementàries i centres tecnològics que donin suport a les empreses. “Aquesta preocupació està en la línia derivada del pla global d’internacionalització i innovació que pretén la Generalitat”, ha afegit el conseller, que poc abans, davant els organitzadors de l’acte, ha sentenciat que “la globalitat exigeix un posicionament actiu en l’entorn competitiu. El no actuar suposa la decadència o la exclusió”.

El segon pas

Rañé també ha acordat amb Busquin mantenir futurs contactes a curt termini per tal que la UE conegui les necessitats de Catalunya, i que es pugui estudiar com es pot ajudar a les empreses que vulguin apostar per la innovació. Els contactes d’avui s’emmarquen dins la primera presa de contacte de la Generalitat per donar a conèixer la seva política industrial a Europa i les perspectives són que els organismes comunitaris s’han mostrat receptius. No obstant això, el conseller ha assenyalat també que els contactes iniciats a Lovaina es poden ubicar dintre del compromís del Govern de la Generalitat de posar en marxa la seva nova política industrial, la primera pedra de la qual es va escenificar aquesta mateixa setmana amb l’anunci de la Declaració del Pacte per la Competitivitat, signat per la Generalitat, les organitzacions empresarials i els sindicats.

Poc abans, la secretaria d’Indústria i Energia, Maria Teresa Costa, ha constatat les dificultats de les pimes per accedir als programes marc de la Unió Europea. Per Costa, les petites i mitjanes empreses catalanes “estan poc presents en aquests programes perquè es troben amb molts problemes, especialment burocràtics i d’accés a la informació. Nosaltres voldríem que els programes marc es definissin amb objectius acordes amb els interessos de la nostra indústria”.

Costa ha subratllat que tots els presents en la Convenció de Lovaina han estat d’acord en que cal crear xarxes de transferència de tecnologia “amb l’objectiu de que siguin fonts de coneixement per a les empreses i que assegurin la seva competitivitat, doncs les tres variables que determinen la competitivitat són la innovació, la dotació de capital humà i la internacionalització”. Per la secretària d’Indústria i Energia, això tan sols és possible amb la col·laboració dels centres de recerca de les Universitats.

“Des del Departament de Treball i Indústria hem plantejat també la necessitat de crear relacions entre les regions europees per treballar en el camp de la innovació”, ha indicat Costa. En aquesta línia, tant el Cidem com el Copca han aprofitat la trobada per iniciar contactes amb organismes de les altres regions punteres i ja han acordat un calendari de reunions a curt termini per intercanviar idees i estudiar col·laboracions i bones pràctiques.

Calendari de reunions

Dins d’aquest calendari cal destacar el fet d’estudiar la Xarxa d’Innovació Tecnològica de Baden-Wurtemberg per si les seves experiències poden aprofitar-se en el model català. Aquests contactes es faran a través de la Steinbes Foundation. “Intentarem analitzar la evolució del sistema d’innovació i agafar-lo com a referència”, ha explicat el director del CIDEM, Agustí Segarra. L’altra regió amb més empenta és la de Flandes. A través del Flanders Foreing Investment Office, els responsables de la Generalitat estudiaran diversos programes que el govern regional ha desenvolupat amb èxit: un programa de suport a empreses, un programa de creació d’empreses, el programa Bussines Plan Competition i el Centre d’Excel·lència de Disseny.

A més a més, els representants catalans han concretat reunions amb l’Scottish Enterprise per estudiar el seu Programa de Creació d’Empreses i amb el UMD Biotechnology Institute per tal de cercar informació sobre els programes de bioincubdores i biotecnologia de Maryland. Per últim, a través del Indian Institute of Science, s’estudiarà la posada en marxa de la finestreta única d’atenció als emprenedors, una iniciativa que va donar mol bons resultats a la regió de Karnataka.

El grup d’aquestes 10 regions punteres no està tancat i no s’exclou que hi puguin formar part del grup altres regions desenvolupades. Els representants han aprovat a Flandes, tanmateix, una declaració política conjunta en la qual acorden “fomentar l’intercanvi d’experiències i impulsar la “fertilització” transfronterera” i “establir i intensificar les accions bilaterals i multilaterals, amb  l’objectiu d’explorar noves oportunitats de negoci mitjançant associacions entre empreses, centres acadèmics i els governs de les regions participants a la trobada”.