Empresa i Treball

La Generalitat incrementa en un 25% el pressupost per al foment de la internacionalització de l'economia catalana

query_builder   31 gener 2003 12:36

event_note Nota de premsa

La Generalitat incrementa en un 25% el pressupost per al foment de la internacionalització de l'economia catalana

El Conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, Antoni Fernàndez Teixidó va presentar ahir, les principals línies d’actuació del Consorci de Promoció Comercial de Catalunya, COPCA, per a l’any 2003.

El Govern de la Generalitat referma el seu compromís en la projecció exterior de Catalunya, augmentant en un 25% el seu pressupost a la internacionalització, la qual cosa permetrà desenvolupar noves línies de serveis i potenciar els programes ja existents. Entre les noves iniciatives, destaca l’obertura de les plataformes empresarials a l’exterior; la creació del programa de suport sectorial; la promoció de la presència de les empreses catalanes en els mercats digitals d’àmbit internacional i la posada en marxa de l’Anella Internacional. Per altra banda, s’impulsa la participació dels agents empresarials catalans en la cooperació al desenvolupament. El pla d’internacionalització de Catalunya té com a objectius principals per als propers dos anys assolir la xifra de 20.000 empreses exportadores a Catalunya, 300 multinacionals catalanes, el 100% de les empreses exportadores presents a Internet i que el 50% hi incorporin sistemes de transacció electrònica.

Obertura de noves oficines

Per incrementar la presència de l’empresa catalana en àrees amb potencial de creixement, es posa en funcionament el nou Centre de Promoció de Negocis del COPCA a El Caire i es concreta l’obertura d’una nova oficina a L’Havana, que incrementaran fins a 38 la xarxa dels Centres que la Generalitat té arreu del món. Es preveu que aquest 2003, els Centres del COPCA desenvolupin més de 700 projectes d’especialització geogràfica per a les empreses catalanes. Enguany, els Centres col·laboraran en l’organització de 80 missions empresarials on més de 600 empreses visitaran prop de 60 països, amb el suport del COPCA. Des del mes de gener de 2003, ja és operativa l’oficina d’El Caire, Centre clau en la consolidació de les relacions comercials amb la conca sud de la Mediterrània. Aquesta iniciativa es basa en la creixent importància del Nord d’Àfrica com a destinació de les exportacions i inversions de les empreses catalanes. El 76% de les exportacions catalanes a aquest continent tenen com a destinació la zona del Nord d’Àfrica. En aquest sentit, en els darrers anys, el COPCA ha donat suport a prop de 700 actuacions de promoció en aquesta zona. Així mateix, i ateses les bones oportunitats de negoci que el mercat cubà ofereix a les empreses catalanes, aquest any es concretarà l’obertura d’una nova oficina a l’Havana, per tal de donar suport a les empreses a l’hora de fer negocis amb el mercat cubà. Cuba és la cinquena destinació de les exportacions catalanes a l’Amèrica Llatina. Des de 1988, els Centres han assessorat 2.260 empreses i associacions empresarials i han desenvolupat 5.850 projectes individuals d’internacionalització a les empreses catalanes que volen créixer internacionalment. En aquest marc, cal destacar, el nou servei anomenat "plataformes empresarials", que entrarà en funcionament en determinades oficines com ara Beijing, Tòquio, Sao Paulo i Mèxic, entre d’altres. Aquest servei permetrà optimitzar els recursos de les empreses catalanes, tant en temps com econòmics, per al correcte desenvolupament dels projectes a l’exterior.

Consolidació de la internacionalització

Amb la creació del Programa de suport sectorial, el COPCA posa en marxa una nova línia de treball. Amb aquesta eina, vol donar suport al disseny de polítiques i instruments específics per als diferents sectors d’activitat de l’economia catalana i així afavorir la seva adaptació als nous entorns internacionals, com ara l’ampliació a nous membres de la Unió Europea i la potenciació i consolidació a nivell exterior.

Les noves tecnologies i la internacionalització

El COPCA ha creat una nova eina “2Bdigital” per impulsar la participació de les empreses catalanes en els mercats digitals d’àmbit internacional. Aquest programa afavoreix la promoció i comercialització de les empreses de Catalunya a través d’Internet i facilita el seu accés a mercats digitals internacionals (e-marketplaces). Els beneficis immediats per a l’empresa són, entre d’altres, l’obertura de nous mercats, la captació de nous clients i la disminució dels costos de comercialització.

 L’ Anella Internacional

Incorporant les noves tecnologies, el COPCA ha creat l’Anella Internacional: Punt de Trobada dels agents a la internacionalització que dóna respostes a les necessitats de creixement de l’empresa catalana. L’Anella ofereix informació per a l’exportador, notícies d’actualitat econòmica i recull les activitats que se celebren a Catalunya en matèria internacional. A més, l’Anella facilita l’accés a les eines de suport a la internacionalització i a les plataformes de mercats digitals i, esdevindrà el fòrum de debat per aportar, compartir i comentar experiències i coneixement.

L’empresa i la cooperació al desenvolupament

A través del programa de participació d’entitats empresarials catalanes en la cooperació al desenvolupament, el Consorci transfereix els coneixements, mètodes i sistemes d’organització d’entitats empresarials de Catalunya a mercats en desenvolupament. L’any 2002, el COPCA juntament amb la Secretaria de Relacions Exteriors del Departament de la Presidència, va endegar una experiència pilot en aquest camp en la que hi participen 14 entitats empresarials que estan desenvolupant principalment projectes a l’àrea de l’Amèrica Llatina (57%) i a Conca Mediterrània (29%), destacant Marroc, amb 4 projectes i Perú amb 3. L’acte de presentació de les noves línies de treball del COPCA per impulsar la internacionalització de les empreses catalanes l’any 2003, ha comptat amb la participació del Director General de Comerç, i President del Comitè Executiu del COPCA, Jaume Angerri i del Director del COPCA, Jordi Serret. El marc d’aquesta presentació ha estat la reunió del Consell General del COPCA.

Podeu trobar una fotografia de la reunió del Consell General del COPCA que es va celebrar ahir, dia 30 de gener, al Saló Daurat del Palau de la Generalitat, al SERVEI FOTOGRÀFIC DE L’AGÈNCIA EFE