Empresa i Coneixement

La Generalitat de Catalunya presenta un informe sobre ‘etiquetatge dels productes alimentaris per diabètics' en motiu del Dia Mundial de la Diabetis

query_builder   14 novembre 2002 18:04

event_note Nota de premsa

La Generalitat de Catalunya presenta un informe sobre ‘etiquetatge dels productes alimentaris per diabètics' en motiu del Dia Mundial de la Diabetis

La diabetis afecta al voltant d’un 5% de la població catalana, el 90% són diabètics tipus 2, adults que han desenvolupat la malaltia degut a obesitat, sedentarisme, factors genètics i longevitat. Un dels aspectes més importants per un correcte autocontrol de la malaltia és una dieta adequada baixa en hidrats de carboni. Un correcte etiquetatge dels productes alimentaris esdevé clau perquè els propis afectats puguin controlar la seva dieta.

Principals conclusions de l’estudi

A iniciativa del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, s’ha realitzat l’estudi “Anàlisi de l’etiquetatge dels productes alimentaris recomanats per persones amb diabetis”. El director general de Consum, Josep Tous, i el President de l’Associació de Diabètics de Catalunya, Xavier Bosch, han presentat avui aquest estudi en motiu del Dia Mundial de la Diabetis i han aprofitat per donar una sèrie de recomanacions als fabricants de productes per millorar la informació de l’etiquetatge.

L’estudi analitza 63 productes agrupats en 8 tipus: galetes, brioxieria, panellets, torrons, melmelades, polvorons i neules, xocolates i caramels.

S’ha comprovat que l’etiquetatge alimentari compleixi la normativa i que la informació al consumidor no indueixi a error.

L’estudi conclou:

1. Tots els productes analitzats compleixen la normativa d’etiquetatge de productes dietètics.

2. L’etiqueta del producte alimentari és una garantia de seguretat que ha d’aportar al consumidor la màxima informació sobre els nutrients del producte (proteïnes, hidrats de carboni, edulcorants artificials...) i en quines quantitats.

3. Les mencions especials del tipus “sense sucre”, “apte per a diabètics”, “no sucre afegit”, “sense sucre edulcorat”... poden donar lloc a confusió.

4. L’etiquetatge de productes dietètics, tot i complir la normativa, no és prou rigorosa per els diabètics.

Recomanacions de Consum als fabricants sobre l’etiquetatge de productes dietètics

1. Donar la màxima informació de la composició del producte, indicant clarament els nutrients i quantitats en l’etiquetatge dels aliments.

2. No fer mencions especials com per exemple “sense sucre” que poden induir a error al consumidor diabètic.

3. No etiquetar productes alimentaris amb la menció “especial per diabètics”, ja que el diabètic només necessita conèixer els valors nutricionals per fer-se la seva dieta.

4. Etiquetar els productes en una grandària de lletra fàcilment llegible, ja que les persones diabètiques poden tenir problemes de visió.

Recomanacions als consumidors amb diabetis

1. Desenvolupar una cultura dietètica, basada en el coneixement dels aliments i els seus components, que garanteixi una millor qualitat de vida.

2. Llegir a l’etiquetatge dels productes la composició per establir un mateix la dieta més adequada a les seves necessitats.

3. Acudir a l’Associació de Diabètics de Catalunya per rebre informació i assessorar-se sobre la malaltia.

Actuacions de la Direcció General de Consum

La Direcció General de Consum realitza permanentment campanyes d’inspecció d’etiquetatge de productes alimentaris que s’intensifiquen en les dates prèvies al Nadal.

L’any 2001 es van revisar 20 marques de torrons dietètics, dels quals només un d’ells va ser sancionat per mal etiquetatge.

Barcelona, 14 de novembre de 2002