Empresa i Treball

LA GENERALITAT DE CATALUNYA DEFENSA QUE SÓN SUFICIENTS VUIT FESTIUS

query_builder   5 novembre 2002 17:15

event_note Nota de premsa

LA GENERALITAT DE CATALUNYA DEFENSA QUE SÓN SUFICIENTS VUIT FESTIUS

Per imperatiu legal, es fixen tres festius més, mentre no es dicti sentència favorable sobre el recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern català i el Parlament de Catalunya contra l’ampliació promoguda pel Govern de l’Estat

El Consell Assessor de Comerç de la Generalitat de Catalunya ha acordat avui que són suficients vuit festius comercials d’obertura autoritzada el 2003, per atendre les necessitats de servei comercial atesa l’amplitud dels horaris comercials a Catalunya.

Els representants de les petites i mitjanes empreses comercials i dels treballadors del comerç varen signar el 23 d’octubre un acord a favor del recurs d’inconstitucionalitat presentat pel Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, al Reial Decret 6/2000 pel que el Govern Central liberalitzava els horaris comercials.

L’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Comissions Obreres, la Confederació de Comerç de Catalunya, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya, Pimec-Sefes Comerç i la Unió General de Treballadors rebutgen l’ampliació promoguda pel Govern Central a instàncies de les grans superfícies de distribució i, consideren que l’obertura en vuit dies festius l’any és suficient per oferir un bon servei al consumidor en aquelles èpoques que tradicionalment generen puntes de demanda. Empresaris i treballadors entenen que la mesura estatal trenca unilateralment el consens assolit l’any 1996 i altera l’equilibri entre els diferents formats de distribució a Catalunya.

D’altra banda, les entitats i sindicats del comerç han manifestat el seu suport explícit als recursos d’inconstitucionalitat presentats pel Govern de la Generalitat i pel Parlament de Catalunya contra l’article 43 del Reial Decret Llei 6/2000. També sol·liciten al Govern català que mantingui indefinidament els vuit dies festius d’obertura anual diferenciant-los amb tota claredat d’aquells altres que hagin d’incorporar-se per imperatiu legal, entretant no es declari la inconstitucionalitat de la normativa estatal que els imposa.

Les entitats empresarials i les organitzacions sindicals signatàries també es comprometen a recomanar als seus afiliats que circumscriguin la seva activitat en diumenges i festius als vuit dies que el Govern de la Generalitat indiqui de manera diferenciada a tal efecte. Les entitats empresarials no donaran suport a cap iniciativa que tingui per objecte fomentar l’obertura en diumenges i festius i les organitzacions sindicals, per la seva part, donaran tot el suport necessari als treballadors que siguin obligats per les seves empreses a treballar més dels vuit diumenges i festius que la Generalitat estableixi diferenciadament.

D’acord amb aquest posicionament conjunt de les entitats empresarials i organitzacions sindicals del comerç, el Consell Assessor de Comerç, a proposta de la Direcció General de Comerç de la Generalitat ha acordat que els vuit dies festius són suficients i ha admès excepcionalment i, per imperatiu legal, l’obertura de tres dies festius més el 2003. Aquesta mesura excepcional quedarà automàticament sense efecte quan el Tribunal Constitucional dicti sentència favorable sobre el recurs d’inconstitucionalitat.

CALENDARI D’OBERTURA EN DIES FESTIUS PER A L’ANY 2003

1- Diumenges i festius en els que els establiments comercials podran romandre oberts al públic són: 5 i 12 de gener, 6 de juliol, 1 de novembre i 6,8,14 i 21 de desembre.

2- Diumenges i festius en què per imperatiu legal s’admet l’obertura el 2003: dies 23 de febrer, 15 i 24 d’agost. Aquests dies, els establiments adherits a l’ABC, CCC, CEDAC i PimecSefes Comerç no obriran. Els sindicats Comissions Obreres i UGT recomanen als treballadors del comerç no treballar aquests dies (En cas de sentència favorable del Tribunal Constitucional aquests dies quedarien automàticament sense efecte en els festius comercials a Catalunya en el 2003).

Barcelona, 4 de novembre de 2002