Empresa i Treball

L'Enquesta sobre el clima exportador a Catalunya posa de manifest una notable millora de les expectatives empresarials en relació a la cartera de comandes pels propers dotze mesos

query_builder   10 febrer 2003 19:29

event_note Nota de premsa

L'Enquesta sobre el clima exportador a Catalunya posa de manifest una notable millora de les expectatives empresarials en relació a la cartera de comandes pels propers dotze mesos

El 25,4% de les empreses exportadores catalanes declaren tenir un nivell a l’alça de la seva activitat exportadora, mentre que el 48,3% el declaren estable, segons els resultats de l’Enquesta sobre el clima exportador a Catalunya que permet analitzar amb anticipació les vendes a l’estranger a curt i mitjà termini. Aquests resultats són superiors als del trimestre anterior, en què el 41,7% de les empreses declaraven un nivell d’activitat exportadora a la baixa.

Segons l’enquesta, elaborada pel Departament Treball, Indústria, Comerç i Turisme, mitjançant el COPCA i amb el suport tècnic de l’Institut d’Estadística de Catalunya, el 61,1% dels empresaris esperen un augment en la seva cartera de comandes pels propers dotze mesos i declaren tenir expectatives a l’alça de les exportacions a diferents zones geogràfiques, amb l’excepció d’Amèrica del Sud.

 L’enquesta, realitzada el tercer trimestre del 2002 a 600 empreses exportadores amb establiments a Catalunya, amb independència de l’emplaçament de la seu central, recull les opinions empresarials sobre l’evolució de diferents aspectes conjunturals de l’exportació.

Així, l’Indicador del Clima Exportador dóna informació sobre les expectatives a dotze mesos de la cartera de comandes, l’evolució dels preus o el marge de benefici comercial de les exportacions. Tots els sectors, amb l’excepció del de Maquinària i Equips Mecànics, preveuen una tendència a l’alça en la seva cartera de comandes. Destaca la recuperació de la indústria de l’automòbil, amb un saldo positiu de 89,8 punts en la cartera de comandes prevista per als propers dotze mesos.

Les petites i mitjanes empreses són les que preveuen una tendència més optimista en la seva activitat exportadora (fins a 15 milions d’euros) i tenen una cartera de comandes actual més favorable que la d’empreses de major dimensió. Totes les empreses, independentment de la seva dimensió, presenten unes perspectives molt favorables pel que fa a la cartera de comandes per als propers dotze mesos.

 D’altra banda els resultats mostren que les empreses esperen un creixement a curt termini de les exportacions a tots els seus mercats habituals, amb l’excepció d’Amèrica del Sud. Els països que formen el NAFTA (Canadà, EEUU i Mèxic) són els més ben situats, amb un saldo positiu de respostes a l’enquesta de 41,9 punts.

Evolució de les exportacions de productes catalans el 2002

A falta de les dades del mes de desembre, el Servei de Programació Comercial de la Direcció General de Comerç ha estimat que les exportacions de productes catalans es reduiran entre el 0,5% i l’1% respecte l’any anterior. Aquesta estimació té en compte l’última dada publicada per la Direcció General de Duanes del Ministeri d’Economia, que reflecteix una reducció interanual de les exportacions catalanes del 2,5% en el mes de novembre (3,2% per l’Estat espanyol).

La reducció anual de les exportacions catalanes s’explica per l’evolució negativa del comerç internacional a causa de la recessió econòmica de determinades zones i el conseqüent efecte del procés globalitzador. Així, en el total de països que formen la UE el volum d’exportacions en el període gener- novembre s’ha reduït en un 2% respecte al mateix període de l’any anterior. En el cas dels EEUU s’espera que les exportacions es redueixin en un 3% l’any 2002, mentre que pel conjunt del comerç mundial l’OMC preveu un lleuger augment entorn de l’1%.

L’evolució de les vendes catalanes a l’exterior l’any 2002 ve precedida per quatre anys de fort creixement, a un ritme mitjà del 10%. Al 2001 les exportacions van augmentar un 9,1%, mentre el comerç mundial va patir una davallada del 4% en termes interanuals. Les vendes catalanes a l’exterior representen el 0,5% del comerç mundial, mentre que la població de Catalunya tan sols representa el 0,1% dels habitants de tot el món.

Segons les dades elaborades per la Direcció General de Comerç de la Generalitat, les exportacions catalanes al mes d’octubre de 2002 (últimes disponibles) van ser de 3.594,07 milions d’euros. Aquesta xifra supera en més de 1.150 milions la registrada al mateix període de 1998 (2.442,80 milions).

Suport del Govern de la Generalitat a la internacionalització d’empreses El Govern de la Generalitat referma el seu compromís en la projecció exterior de Catalunya augmentant en un 25% el seu pressupost a la internacionalització, la qual cosa permetrà desenvolupar noves línies de serveis i potenciar els programes ja existents. D’entre les noves iniciatives, destaca l’obertura de les plataformes empresarials a l’exterior; la creació del programa de suport sectorial; la promoció de la presència de les empreses catalanes en els mercats digitals d’àmbit internacional i la posada en marxa de l’Anella Internacional. També s’hi inclou un impuls de la participació dels agents empresarials catalans en la cooperació al desenvolupament.

El pla d’internacionalització de Catalunya té com a principals objectius per als propers dos anys assolir les xifres de 20.000 empreses exportadores i 300 multinacionals catalanes; la presència a Internet del 100% de les empreses exportadores i que el 50% hi incorporin sistemes de transacció electrònica.