Empresa i Treball

Ceràmica Belianes inverteix 9 milions d'euros en la seva nova planta ubicada a Belianes (Urgell)

query_builder   4 abril 2003 12:23

event_note Nota de premsa

Ceràmica Belianes inverteix 9 milions d'euros en la seva nova planta ubicada a Belianes (Urgell)

Ceràmica Belianes, empresa catalana que es dedica a la fabricació de material ceràmic per a la construcció, posa en marxa una nova planta a Belianes (l’Urgell). La realització d’aquest projecte ha suposat una inversió total de 9 milions d’euros i la creació d’uns 23 llocs de treball directes a més dels generats de manera indirecta. La instal·lació d’aquesta planta ha comptat amb el suport del Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme.

Amb aquesta ampliació, Ceràmica Belianes es dedicarà partir d’ara a la fabricació d’envans de gran format i altres productes de la mateixa família (maons i encadellats) en totes les seves variants i mides.

Es tracta de peces de gran format que tenen com a objectiu principal substituir les peces de guix que s’utilitzen en l’actualitat en les divisòries. Aquesta nova planta també fabricarà, en un futur, blocs de termoargila.

Per a la fabricació dels seus materials, Ceràmica Belianes utilitza una tècnica de producció pròpia basada en l’aprofitament dels residus de pasta de paper. La utilització d’aquesta pasta de paper, aporta a les peces una millora en les característiques tècniques del producte final, essent molt més porós, més aïllant, més lleuger i a més suposa un estalvi energètic considerable. Ceràmica Belianes, SL es va fundar el 1999 a Belianes (Urgell) com a continuació de l’activitat familiar iniciada els anys 20.

En l’actualitat, aquesta empresa catalana compta amb unes instal·lacions de 55.000 metres quadrats. La seva capacitat de producció és de 300 tones diàries de producte ceràmic cuit. L’experiència de Ceràmica Belianes en aquest sector així com el seu ampli coneixement de la matèria primera (argila), han estat factors decisius per implantar aquesta fàbrica a Catalunya, i en concret, a Belianes.

La materialització d’aquest projecte ha estat possible gràcies al Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), adscrit al Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya. El CIDEM ha recolzat el projecte tant en la fase de creació de l’empresa com en la seva fase d’ampliació i d’adquisició de nova maquinària.

Programa d’incentius a la inversió industrial

L’ampliació d’aquesta nova planta s’emmarca dins del Programa d’incentius a la inversió industrial que la Generalitat de Catalunya, a través del CIDEM, duu a terme per afavorir el creixement, la modernització i la innovació del teixit empresarial de Catalunya. En concret, a través d’aquest Programa, la Generalitat va destinar uns 10,9 milions d’euros en incentius durant el 2002, uns ajuts que han generat una inversió de més de 164 milions d’euros en 217 projectes d’inversió industrial distribuïts per diverses comarques de Catalunya. La majoria d’aquests ajuts han estat destinats a les petites i mitjanes empreses (pimes). En concret, un 90% de les empreses que han rebut els ajuts compten amb una plantilla d’entre 1 i 50 treballadors i, d’aquestes, un 40% té una plantilla d’un màxim de 10 treballadors. Pel que fa a la tipologia d’ajuts, una gran part d’aquests han estat destinats a fomentar les ampliacions d’aquestes empreses (78%), seguidament del trasllat d’instal·lacions (15%) i de la creació de noves empreses (7%). Sectorialment, i d’acord amb l’estructura industrial catalana, el CIDEM ha repartit els incentius de forma homogènia entre diversos sectors, destacant els de maquinària i equips mecànics, tèxtil i confecció, fusta i suro, paper i cartró i productes minerals no metàl·lics.

Les inversions i els projectes que han rebut les subvencions per part del CIDEM estan ubicats principalment a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, l’Anoia, el Bages, el Baix Ebre, el Berguedà, la Conca de Barberà, les Garrigues, la Garrotxa, el Montsià, la Noguera, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Ripollès, la Segarra, el Solsonès, la Terra Alta i l’Urgell.