Salut

Recomanacions per prevenir intoxicacions per consum de bolets tòxics

query_builder   26 setembre 2003 14:59

event_note Nota de premsa

Recomanacions per prevenir intoxicacions per consum de bolets tòxics

A l’inici de la temporada de recollida de bolets, i com ja és habitual, el Departament de Sanitat i Seguretat Social vol recordar que entre les moltes espècies que creixen en els nostres boscos n’hi ha algunes amb un interès gastronòmic considerable i altres de tòxiques que poden ser, fins i tot, mortals.

És per aquest motiu que el Departament de Sanitat reitera les precaucions necessàries per tal d’evitar riscos de patir intoxicacions per la ingestió de bolets tòxics.

Recollida i consum

 S’han de recollir únicament les espècies comestibles conegudes que es puguin identificar sense cap dubte. En cas de dubte, sempre cal rebutjar-les.

 No s’ha de fer cas de cap de les tradicions populars de comprovació de la toxicitat dels bolets. Proves com l’ennegriment del gra d’all o la patata, o la de l’ennegriment de la cullereta de plata són falses.

 També és fals que els bolets menjats per cargols o altres animals no són tòxics. Els bolets poden ser tòxics per a l’home i no ser-ho per als cargols o altres animals.

 Només s’han de recollir els bolets que presenten un bon estat de conservació. Cal deixar els que ja han començat a descompondre’s, així com els que estan florits o amarats d’aigua i els que s’han gelat durant la nit.

 S’han de transportar en un cistell rígid i airejat per evitar-ne la fermentació.

 Convé que es consumeixin al més aviat possible, ja que la majoria es deterioren amb molta rapidesa.

 És recomanable consumir-los un cop cuits: algunes espècies que són comestibles un cop cuites poden ser mortals si es mengen crues.

 Alguns bolets no són de digestió fàcil; per tant, s’aconsella consumir-los amb moderació i, preferentment, com a acompanyament.

En cas de sospita d’intoxicació:

 S’ha d’acudir immediatament a un centre hospitalari. Convé portar les restes que es tinguin dels possibles bolets causants, ja siguin els trossos que s’han eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l’espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l’aplicació d’un tractament eficaç.

 Si són més d’una les persones que han menjat bolets, encara que n’hi hagi que no presentin símptomes també han de rebre assistència mèdica.

 Els primers símptomes poden aparèixer al cap de poc temps d’haver-los menjat o passades algunes hores.

 Els símptomes varien segons l’espècie que ha produït la intoxicació, però els més freqüents són: forts dolors a l’estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees, vertigen, prostració, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma.

 Encara que pugui semblar que els primers símptomes són poc importants, s’ha d’anar immediatament a un centre sanitari.

L’any 2002 es van notificar 46 casos d’intoxicació per bolets tòxics

L’epidemiologia de les toxiinfeccions per ingesta de bolets tòxics és molt variable. Així, l’any 2002 es van notificar 46 casos, l’any 2001, 20 casos, mentre que a l’any 2000 els casos notificats van ser només 2.

Per ampliar la informació referent als diversos tipus de bolets i les espècies que són comestibles podeu consultar:

•http://www.gencat.net/sanitat/depsan/units/sanitat/html/ca/aliments/csam_6.htm

• Departament de Medi Ambient: Bolets als boscos de Catalunya

• http://www.micocat.org/frames_cat.html

• http://www.grn.es/amjc/boscos/especict.htm

• http://www.arquired.es/users/boletsweb