Salut

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 2

query_builder   18 novembre 2003 14:24

event_note Nota de premsa

Pla d'Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC). Full informatiu núm. 2

L’activitat gripal a Catalunya ha augmentat durant la darrera setmana, especialment en els nens. En els adults, s’han començat a detectar els primers casos confirmats per laboratori. En conjunt podem senyalar que l’activitat gripal està augmentant però sense assolir nivells epidèmics.

La setmana 45 (2 al 9 de novembre de 2003) es va posar en marxa el sistema de vigilància epidemiològica de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya, el qual estarà en funcionament durant tot el període habitual de major activitat de la malaltia (fins a la setmana 16 de l’any vinent). Té per objectius estudiar el comportament del virus gripal i d’altres virus respiratoris, detectar precoçment l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants, així com donar una resposta informativa adequada.

Aquest sistema de vigilància es va posar en funcionament a Catalunya la temporada 1988-1989 i va ser modificat a partir de la temporada 1999-2000, per tal d’aconseguir major representativitat geogràfica i major cobertura en l’obtenció de mostres per a l’estudi virològic. El nombre de centres sentinella participants en aquesta temporada és de 24, distribuïts per diverses comarques de Catalunya. Els professionals d’aquests centres sentinella recullen mostres faríngies i nasals durant tota la temporada.

Els  virus que  s’estudien,  a més del  virus gripal, són el virus respiratori sincicial, els virus parainfluença 1, 2 i 3  i l’adenovirus.

Durant la darrera setmana, els dos indicadors de mortalitat utilitzats en el sistema, encara que es troben per sobre dels nivells esperats, no superen les dues desviacions estàndar positives. En quant als de morbiditat, es continuen detectant increments en l’activitat assistencial, que són especialment importants a nivell de visites pediàtriques.

Al laboratori,  de les 60 mostres analitzades, 26 han resultat positives al virus gripal A. De les 60 mostres, 36 corresponen a menors de 14 anys, essent la positivitat al virus en aquest grup del 52,7%, mentre que en els adults la positivitat és del 29,2%. Tots els positius majors de 14 anys eren gent jove no vacunada.

En nens també s’han detectat altres virus: 1 mostra positiva a adenovirus i 1 a virus respiratori sincicial.

En algunes Comunitats de l’Estat espanyol, a l’igual que a Irlanda i Escòcia s’han detectat nivells d’activitat gripal importants. En altres països, l’activitat és baixa, limitant-se a casos esporàdics o petits brots.