Salut

PLA D'INFORMACIÓ DE LES INFECCIONS RESPIRATÒRIES AGUDES A CATALUNYA (PIDIRAC)

Full informatiu núm. 1 (14/11/02)

query_builder   18 novembre 2002 13:48

event_note Nota de premsa

PLA D'INFORMACIÓ DE LES INFECCIONS RESPIRATÒRIES AGUDES A CATALUNYA (PIDIRAC)

Full informatiu núm. 1 (14/11/02)

Estat de situació de detecció del virus de la grip segons el Pla d’Informació Diària de les Infeccions Respiratòries Agudes (PIDIRAC), a data 14/11/2002

A partir de la setmana 45 (3 al 9 de novembre de 2002) s’ha posat en marxa el sistema de vigilància epidemiològica de la grip, el qual estarà en funcionament durant tot el període habitual de major activitat de la malaltia (fins a la setmana 16 de l’any vinent). Té per objectius estudiar el comportament gripal, detectar l’inici de l’epidèmia i caracteritzar els virus circulants mitjançant la utilització d’indicadors de mortalitat, de morbiditat i de confirmació microbiològica.

Aquest sistema de vigilància es va posar en funcionament a Catalunya la temporada 1988-1989 i va ser modificat a partir de la temporada 1999-2000, per tal d’aconseguir major representativitat geogràfica i major cobertura en l’obtenció de mostres per a l’estudi virològic. El nombre de centres sentinella participants en aquesta temporada és de 22, distribuïts per diverses comarques de Catalunya. Els professionals d’aquests centres sentinella recullen mostres faríngies i nasals durant tota la temporada.

Els  virus que  s’estudien,  a més del  virus gripal, són el virus respiratori sincicial, els virus parainfluença 1, 2 i 3  i l’adenovirus.

Els indicadors corresponents a la morbiditat atesa pels EAP sentinella i els indicadors microbiològics s’obtenen amb una periodicitat diària. Els indicadors de mortalitat i els de morbiditat declarada al sistema MDO es recullen setmanalment.

Des que s’ha posat en funcionament el Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) en la temporada 2002-2003, tots els indicadors utilitzats en el sistema  fins al moment es mantenen en una situació estable dins dels seus nivells habituals.

Els EAP sentinella només han detectat alguns casos esporàdics de síndrome gripal.

La situació observada a la resta de l’Estat així com a la resta de països europeus és similar a l’observada al nostre territori.

Tots els indicadors mostren que, fins al moment,  a Catalunya l’activitat gripal és mínima, manifestant-se només amb l’aparició d’alguns casos esporàdics de síndrome gripal, sense que s’hagi confirmat cap cas al laboratori .