La Fundació Observatori per la Societat de la Informació de Catalunya (FOBSIC), que presideix la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i el grup Enderrock, editor de diverses publicacions musicals, han impulsat l’edició d’un CD col·lectiu sota llicències Creative Commons. El disc compacte porta el nom genèric de "Música lliure" i ha compilat vint cançons de diversos estils. Dinou intèrprets dels Països Catalans hi han aportat les seves cançons inèdites juntament amb Gilberto Gil, músic i ministre de Cultura del Brasil, com artista convidat. El disc s’ha encartat amb els 10.000 exemplars de la revista musical Enderrock (http://www.enderrock.com) d’aquest mes d’abril i també es distribuirà amb d’altres públicacions del mateix grup editorial.
Seguint l’exemple de la revista nord-americana Wired, que en la seva edició de novembre de 2004 va fer una primera edició d’un CD col·lectiu sota llicència Creative Commons (http://creativecommons.org/wired/), Enderrock és la primera publicació europea que repeteix l’experiència. La FOBSIC ha donat suport a la iniciativa atès que entre les seves línies de treball hi ha l’anàlisi i l’impuls d’activitats i noves tendències en la Societat de la Informació.
Catalunya, gràcies a la tasca desenvolupada per un equip promotor a la Universitat de Barcelona, ha estat un dels primers països del món a estendre l’ús de llicències Creative Commons (http://cat.creativecommons.org/). Les llicències Creative Commons ofereixen noves possibilitats per la creació cultural atès que a partir d’un respecte a la propietat intel·lectual fan propostes més obertes cap a tercers. Una de les característiques de les llicències Creative Commons és la varietat d’usos que permeten i és l’autor que s’acull a un o altre nivell de llicència i decideix fins on permet deixar distribuir, exposar, copiar i difondre la seva creació i si vols que aquests usos sigui o no en un context comercials o no comercial.
Alguns intèrprets han participat al “Música Lliure” ja havien publicat sota llicències Creative Commons però d’altres han llicenciat temes inèdits per primera vegada i per donar suport a la iniciativa. Són cançons que amb aquesta llicència es poden copiar, remesclar o versionar sempre sense finalitat comercial. Tots els artistes intervenen gratuïtament en el CD. La peça ’Oslodum’ de Gilberto Gil ja va publicar-se al CD de la revista Wired i és l’enllaç simbòlic entre les dues edicions.
El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha indicat que "amb aquesta iniciativa es ratifica el compromís del Govern d’aplicar polítiques que fomentin la creació de continguts digitals i que fomentin la seva divulgació i la innovació en les diferents maneres de difondre la creació cultural i el coneixement". Per a Ferran és important destacar que “tot això es produeix en un marc de legalitat com el que aporten les noves llicències Creative Commons”. Ferran ha agraït el treball de l’equip d’Enderrock i “l’esforç, il·lusió i ganes que hi han posat tots els grups per fer possible aquest projecte col·lectiu”.
Per la seva banda, l’editor Grup Enderrock, Lluís Gendrau ha destacat que “l’expansió de Creative Commons està lligada amb el concepte emergent de la cultura lliure ja que el seu objectiu és coincident amb els de les societats tradicionals de drets d’autor: garantir que la música no sigui només una mercaderia més, sinó un bé cultural en el marc d’un estat del benestar que ha de garantir l’accés universal al coneixement i, al mateix temps, la dignitat i el reconeixement dels creadors que, d’altra banda, han de tenir l’última paraula a l’hora de decidir com volen treballar amb les seves creacions”. “La recopilació és un projecte que demostra”, segons Gendrau, “la possibilitat de trobar un punt intermig entre la rígida legalitat i la vulneració dels drets d’autor”.
A partir del mes de maig les cançons el CD "Música lliure" es podran descarregar gratuïtament des de la web Cultura Lliure (www.culturalliure.cat) en format .mp3 i en format lliure .ogg. Durant FesInternet 2006, la Festa d’Internet de Catalunya que es celebrarà del 2 al 17 de maig, es celebraran tres concerts amb alguns dels intèrprets participants a “Música lliure" i en col·laboració amb amb la Xarxa de Cases de la Música Popular de Catalunya. Concretament els concerts es faran a la sala Clap de Mataró, La Mirona de Salt i La Salamandra de L’Hospitalet de Llobregat.
2