Barcelona acollirà els dies 14 i 15 de setembre el congrés El futur de les muntanyes en la Unió Europea del segle XXI. L’endemà, dia 16, se celebrarà el XXIII Consell Plenari de la CTP on finalitzarà la presidència del torn de Catalunya per donar el relleu al País BascJoan Ganyet, secretari general de la CTP, presentarà el congrés a Brussel.les

El Congrés, que tindrà lloc a la Casa Llotja de Mar, està organitzat a iniciativa de la presidència catalana de la CTP, i aplegarà representants del món institucional, acadèmic i de la societat civil civil provinents de totes les entitats membres d’aquesta associació de cooperació transfronterera, així com representants de les institucions europees, dels governs espanyol i francès i d’altres zones de muntanya europees. Entre les personalitats que ja han confirmat la seva participació al Congrés cal destacar el president de la Generalitat, Pasqual Maragall; la ministra de Medi Ambient del govern espanyol, Cristina Narbona; el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal; el conseller de Medi Ambient del Govern de Navarra, José Andrés Burguete; i la ministra regional de muntanya de la regió de Piemonte, Bruna Sibille; així com els presidents de les més significatives associacions europees de muntanya (Associació Nacional d’Autoritats Polítiques de Regions de Muntanya, Associació europea d’autoritats polítiques de regions de muntanya, Associació dels Pobles de Muntanya del Món, Euromontana, Consell Internacional Associatiu per a la Protecció dels Pirineus).

El simposi té com objectiu reflexionar i plantejar una estratègia de futur per als Pirineus i les muntanyes d’Europa en general davant la perspectiva de la nova política regional europea per al període 2007-2013. Així mateix, el congrés serà el marc on es presentaran les conclusions de la reflexió estratègica dels Pirineus, un procés de participació ciutadana duta a terme durant el primer semestre de 2005 al territori de totes les regions membres de la CTP.

El congrés estructura els seus continguts en quatre eixos: la presentació d’experiències exitoses de desenvolupament en zones de muntanyes; la descripció dels factors necessaris per al desenvolupament sostenible d’aquestes àrees; la reflexió sobre la influència que poden exercir els Pirineus i les muntanyes en general en la definició de les politiques europees de muntanya; i finalment, l’anàlisi de la relació muntanya-ciutat, i dels factors que la condicionen. Aquests eixos s’abordaran a partir de la presentació de ponències, taules rodones, presentació de comunicacions i un espai per a l’exposició de panells i pòsters.

La presidència catalana de la CTP es va fixar com a objectiu obrir aquesta associació de cooperació regional a la participació dels agents socials, polítics i institucionals del territori. Així doncs, i seguint la iniciativa iniciada ja en el XXII Consell Plenari celebrat a La Seu d’Urgell el setembre de 2004, aquelles persones o entitats interessades en el congrés han tingut l’oportunitat de participar-hi directament mitjançant la presentació de comunicacions o pòsters. Les comunicacions escrites i pòsters seleccionades seran publicades i exposats durant els dos dies del congrés. Les comunicacions rebudes abasten un ampli ventall de temàtiques i experiències relacionades amb les quatre eixos del congrés i es troben treballs que van des de l’experiència de rehabilitació de quatre pobles abandonats del Pirineu aragonès o la cooperació entre microempreses d’ambdues bandes del Pirineu en la gestió de parcs d’aventura, passant per un exhaustiu estudi sobre els fons europeus invertits en el període 2000-2006 en les zones de muntanya de la CTP, o l’experiència de cooperació regional en la creació del Centre Européen des Techniques de l’Industrie de la Montagne et de la Neige pur les Pyrénées. Properament s’obrirà el termini d’inscripcions al Congrés.

S’espera la participació de més de 250 persones provinents d’associacions i entitats de zones de muntanya, i representants del teixit econòmic, social, polític i universitari (Cambres de comerç, associacions empresarials, sindicats, entitats ecologistes i de protecció de la natura, etc). XXIII Consell Plenari de la CTP El dia 16 de setembre, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, presidirà la reunió del Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). A la reunió hi assistiran els presidents de les regions que integren la CTP: Alain Rousset, president del Conseil Régional Aquitaine; Marcelino Iglesias, president del Govern d’Aragó; Juan José Ibarretxe, president del Govern d’Euskadi; Georges Frêche, president del Conseil Régional Languedoc-Roussillon-Septimanie; Martin Malvy, president del Conseil Régional Midi-Pyrénées; Miguel Sanz, president del Govern de Navarra i Enric Dolsa, Cònsol d’Ordino.

Dijous, dia 15 al vespre, se celebrarà la cimera de presidents de les regions pirinenques, que servirà de preàmbul al Consell plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus que es durà a terme divendres. En aquesta reunió els presidents de les regions transfrontereres analitzaran la situació actual del Pirineu i aprovaran un declaració conjunta, que es presentarà el dia següent. El plenari de divendres, dia 16, girarà entorn del treball realitzat per les quatre comissions que integren la CTP: Comissió d’infraestructures i Comunicacions; de Formació i desenvolupament tecnològic; Cultura, Joventut i Esports i Desenvolupament sostenible. Està prevista tambá la intervenció del secretari d’estat per a la Unió europea, Alberto Navarro.

El secretari general de la CTP, Joan Ganyet, farà un balanç de la tasca realitzada per la presidència de torn de Catalunya, que conclou amb la celebració d’aquest Consell Plenari. En efecte, Juan José Ibarretxe prendrà el relleu de la presidència de la CTP per als propers dos anys.

Viatge del secretari general de la CTP a Brussel•les

El secretari general de la CTP, Joan Ganyet, es desplaçarà els dies 11 i 12 de juliol a Brussel•les amb l’objectiu de presentar la CTP, i comentar els reptes de futur als quals s’enfronta la nostra associació davant les institucions comunitàries. En aquesta visita es presentarà també el Congrés sobre el futur de les muntanyes. Durant la seva estada es reunirà amb el president del Parlament Europeu, Josep Borrell, el secretari general del Comitè de les Regions, Gerhard Stahl, així com amb representants de la Direcció General de Política Regional de la Comissió europea. També pronunciarà la conferència “La cooperació transfronterera: un exemple pràctic. La CTP i els seus 20 anys d’història. Una iniciativa pionera” a la Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya a Brussel•les.

La Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) és un organisme interregional de cooperació transfronterera constituït a partir de la signatura a Bordeus, el 15 d’abril de 1983, d’un protocol entre el Principat d’Andorra, les regions franceses d’Aquitana, Llenguadoc-Rosselló i Migdia-Pirineus, i les Comunitats Autònomes d’Aragó, Euskadi, Navarra i Catalunya. El treball de la CTP es regeix per tres objectius: atenuar els aspectes negatius que pugui presentar la cadena dels Pirineus, encoratjar el desenvolupament harmoniós i equilibrat del conjunt de les regions pirinenques, tot afavorint l’equilibri regional que necessita Europa i associar aquestes entitats territorials al procés d’unificació europea mitjançant una cooperació transfronterera regional i local reforçada. Per a més informació: http://www.ctp.org

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1566