- Sala de premsa
- Notes de premsa
- La Generalitat demana al govern central permís de residència d'un any per als immigrants de països afectats pel tsunami en situació irregular
query_builder 24 gener 2005 18:30
event_note Nota de premsa
Així ho ha comunicat aquesta tarda la consellera de Benestar i Família, Anna Simó, durant la reunió que ha mantingut amb els representants de les comunitats afectades pel sisme residents a Catalunya, i en la qual també hi ha participat la Secretaria per a la Immigració, Adela Ros.
Simó ha explicat que la responsable d’Immigració del Govern de la Generalitat ha sol·licitat a la Secretaria d’Estat per a la InmigracIó i Emigració, Consuelo Rumí, la suspensió, durant un any, de les expulsions de les persones estrangeres procedents de les zones més afectades per la catàstrofe del sud-est asiàtic i de la costa est africana. Aquesta mesura comportaria alhora la concessió de permisos de residència d’un any de vigència per raons humanitàries.
En una carta adreçada a Rumí, la Generalitat justifica la petició al.legant que la "devolució, expulsió o retorn de les persones procedents de les zones més afectades pel tsunami no contribuirien als esforços de reparació i reconstrucció per a les famílies i administracions afectades pel fenòmen sísmic", i es demana la disposició d’aquestes mesures excepcionals tal i com s’indica a l’article 17 de la Constitució espanyola i en els tractats internacionals ratificats per l’Estat.
Actuacions de suport. Durant la reunió, la consellera Anna Simó i la secretària per a la Immigració han escoltat les preocupacions i les necessitats dels representants i persones afectades pel sisme a fi de valorar-les de cara a d’altres possibles actuacions de suport.
D’altra banda, la Generalitat prepara altres iniciatives, entre les quals la celebració, el dia 12 de febrer vinent, d’un gran acte central per la solidaritat amb Àsia al Centre de Cultura Contemporània, sota el nom de Dotze hores per Àsia, amb la implicació de la societat civil catalana.
Pel que fa a les aportacions per a l’ajut humanitari als països afectats, el Govern ha destinat fins al moment un total de 500.000 €. Dins d’aquesta partida, el Departament de Benestar i Família destinarà un total de 100.000 euros a finançar programes de reconstrucció de les àrees afectades pel tsunami i molt especialment per a organitzacions que portin a terme projectes de suport a la infància que n’ha resultat damnificada.
Població afectada a Catalunya. Segons dades de la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat, a Catalunya hi resideixen actualment 9.959 ciutadans originaris dels onze països colpejats pel sisme, principalment de l’Índia i de Bangla Desh. Per demarcacions, Barcelona és la que acull la major part de població estrangera afectada.
Bangla Desh: 2.246 (B); 32 (Gi); 32 (Ll); 1(T); 1(T.E); 2.312 (Total Catalunya)
Índia: 5.278 (B); 1.664 (Gi); 43 (Ll); 190 (T); 17(T.E); 7.192 (Total Catalunya)
Indonèsia: 53 (B); 5 (Gi); 5 (Ll); 3 (T); 66 (Total Catalunya)
Kenya: 96 (B); 2 (Gi); 3 (Ll); 12 (T); 2 (T.E.); 115 (Total Catalunya)
Maldives: 1 (B); 2 (Gi); 3 (Total Catalunya)
Myanmar: 3 (B); 6 (T); 9 (Total Catalunya)
Somàlia: 21 (B); 4 (Gi); 4 (Ll); 29 (Total Catalunya)
Sri Lanka: 24 (B); 3 (Gi); 1(Ll); 28(Total Catalunya)
Tailàndia: 121 (B); 29 (Gi); 1 (Ll); 15 (T); 166 (Total Catalunya)
Tanzània: 31 (B); 1(Ll); 5 (T); 2 (T:E.); 39 (Total Catalunya)
TOTALS: 7.874 Barcelona (B); 1.741 Girona (Gi): 90 Lleida (Ll); 232 Tarragona (T); 22 Terres de l’Ebre (T.E.). Total Catalunya :9.959 (Dades no oficials recollides per la Secretaria per a la Immigració, actualitzades en base al padró municipal de l’11 de gener de 2005)