La cerimònia de lliurament tindrà lloc el proper 24 de novembre al Teatre Fortuny de Reus
El jurat dels Premis Nacionals de Cultura, que presideix el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha acordat atorgar el guardó en la categoria d’Arquitectura i Espai Públic, a l’arquitecte i dissenyador d’interiors Dani Freixas, pel Museu de les Mines de Gavà; en la categoria d’Arts Visuals, a l’artista visual Frederic Amat, per l’exposició de pintura, escultura i vídeo a la Galeria Carles Taché; en la categoria de Cultura Popular a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i en la categoria de Disseny, a Martí Guixé, per 5 exposicions.
Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l'any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. D'acord amb el que estableix el decret 72/1995, de 7 de març, es concedeixen anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals, desenvolupades durant l'any anterior. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el pròxim 24 de novembre, al Teatre Fortuny de Reus.
Enguany, el jurat dels premis està presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot, i està format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el dissenyador gràfic Anton Granero i Martínez; el comissari d’exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític de circ Jordi Jané; la periodista de Vilaweb Assumpció Maresma; la presidenta del PEN català, Dolors Oller; la directora del Festival de Música Antiga, Maricarmen Palma; la directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; l’arquitecta i presidenta del FAD Beth Galí; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor universitari Lluís Reales; la directora de Cultura Científica de l’ICUB, Gemma Revuelta, i el director del Festival Temporada Alta de Girona i Salt, Salvador Sunyer.
Dani Freixes, Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic
Dani Freixes ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic pel Museu de les Mines Arqueològiques de Gavà. El jurat ha destacat “la seva inqüestionable aportació a l’arquitectura contemporània i, especialment, a l’arquitectura d’espais interiors i de muntatges efímers”. El Museu de les Mines Arqueològiques de Gavà es va començar a construir el 2003 i es va acabar el 2006. Forma part del Parc Arqueològic de les Mines de Gavà, un gran centre d’oci cultural, amb més de 4.000 metres quadrats, on es pot reviure la prehistòria.
Dani Freixes, nascut a Barcelona el 1946, compagina la docència universitària amb la seva tasca professional en els àmbits de l’arquitectura, el disseny d’interiors i d’objectes, els muntatges efímers, les implantacions museogràfiques i el disseny d’escenografies. Forma part de l’estudi Varis Arquitectes, juntament amb Vicente Miranda, Eulàlia González i Vicenç Bou.
Frederic Amat, Premi Nacional d’Arts Visuals
Frederic Amat ha estat guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Visuals per l’exposició a la Galeria Carles Taché, que es va poder veure del 23 de novembre del 2005 al 19 de gener de 2006 i que aplegava la diversitat del seu treball, amb obres de pintura, escultura i vídeo. Segons el jurat, “la intensa i llarga trajectòria artística de Frederic Amat l’ha confirmat, no només com un pintor consolidat i de gran maduresa, sinó com un artista inquiet i sempre innovador, dedicat a aplicar la seva recerca artística en d’altres àmbits de la creació contemporània”. El jurat també ha destacat les seves propostes escenogràfiques i les creacions de vídeo i cinema d’artista.
Nascut a Barcelona el 1952, Frederic Amat va estudiar Arquitectura, Pintura i Tècniques Escenogràfiques amb Fabià Puigserver. Pintor, gravador, il•lustrador i escenògraf, la seva obra està adscrita a les tendències experimentals i conceptuals de la dècada de 1970. Els temes que més tracta són els relacionats amb la mort, la violència, el sexe o les arquitectures reals o imaginàries.
Coordinadora de Colles Castelleres, Premi Nacional de Cultura Popular
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha rebut el Premi Nacional de Cultura Popular per la seva continuada activitat, “conjunció de força, equilibri, valor i seny”. El jurat també ha ressaltat que “els castellers han demostrat com una tradició genuïna del nostre país pot modernitzar-se sense perdre la identitat” i ha valorat “el fet d’estimular l’esperit constructiu i amb capacitat d’interessar persones provinents de la nova immigració, convertint-se en un factor d’inclusió i d’integració social i cultural”.
La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va néixer l’any 1989 amb l’objectiu de vetllar pels interessos comuns de les colles castelleres, per fomentar el món casteller i per donar cobertura d’assegurança davant dels riscos inherents a aquesta activitat. En l’actualitat està formada per més de 60 colles.
Martí Guixé, Premi Nacional de Disseny
El jurat ha guardonat Marti Guixé amb el Premi Nacional de Disseny per les exposicions que va fer l’any 2006 a Alemanya, Catalunya, Itàlia, Japó i “pel conjunt de la seva obra, que es caracteritza per la recerca de nous sistemes de productes, la introducció del disseny en els àmbits del menjar i la presentació a través de la performance”.
Nascut a Navàs el 1964, Guixé va estudiar disseny d’interiors a Barcelona i disseny industrial a Milà. Divideix el seu temps entre Barcelona i Berlín. La seva obra s’ha exposat al MoMA de Nova York (2001), al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (2002), al Centre Pompidou de París (2002) i al MUDAC de Lausana (2003).
Barcelona, 2 de juliol de 2007