Catalunya ofereix als investigadors de Sichuan el seu coneixement sobre els regadius, el cooperativisme i la transformació de cítrics

El conseller del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, i el director general de l’IRTA, Josep Tarragó, han traslladat avui al vicepresident de Sichuan Academy of Agricultural Sciences, el professor Liu Jianjun, “la voluntat del Govern català d’establir un marc de col•laboració estable per compartir experiències i coneixements”. Aquesta Academia, que data de l’any 1938, és el primer centre d’investigació agroalimentari a l’oest de Xina, i compta amb 13 instituts d’investigació i impulsa estudis en més de 50 disciplines, entre les quals hi ha el cultiu de bolets. Actualment, tenen més de 100 acords internacionals amb una trentena de països, i el seu responsable Liu Jianjun s’ha mostrat disposat a subscriure un acord de col•laboració en una futura reunió.

 Durant la trobada, el conseller Llena ha traslladat als responsables de l’Academia que Sichuan és una prioritat pel Govern català en matèria d’agroalimentació. Pel que fa als aspectes de col•laboració futura, el conseller ha mencionat els amplis coneixements de Catalunya en regadius, la tradició catalana de foment del cooperativisme agrari i el desig de conèixer les plantes medicinals xineses. En aquest sentit, Liu Jianjun ha admès que requereixen experiència en el camp dels regadius perquè tenen problemes d’estalvi d’aigua, així com la necessitat d’adoptar i conèixer un model eficaç de cooperativisme, ja que el xinès no ha donat bons resultats. La transformació de cítrics ha estat un altre dels temes que podria ser motiu de cooperació entre els dos països, ja que les autoritats de Sichuan tenen un ampli coneixement de comercialització en fresc però requeixen informació sobre la transformació.

En aquesta reunió de treball, el professor de micologia aplicada de la Universitat de Barcelona i impulsor de l’empresa Xop Conserves de Ponent, Enric Gracia, ha exposat el seu interès en conèixer el cultiu dels bolets a la província. Actualment, Xina cultiva fins a 50 espècies diferents de bolets, a part dels bolets salvatges, mentre que a Espanya només se`n cultiven tres: girgoles, xampinyons i xiitake. A part, Xina és el primer productor, consumidor i exportador de bolets a nivell mundial, fet que acredita el seu gran coneixement d’aquest producte. Tant el professor com el vicepresident de l’Academia han acordat que seguiran profunditzant en aquest tema i analitzaran la possibilitat d’establir lligams de cooperació.

Finalment, el cap d’Amèrica i Europa del Bureau Provincial d’Assumptes i Cooperació Exterior de Sichuan, Zhan Ye Chu, ha conclòs davant de les autoritats catalanes i xineses que “s’ha produït un bon començament” i que ara cadascuna de les parts haurà d’elaborar una llista amb els seves propostes de col.laboració, per poder subscriure en el futur un acord i poder-lo executar en els pròxims mesos.

10 de juliol de 2007