El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha fet públiques les dades d’inscripció de parcel•les per exportar cítrics als EEUU on es mostra un augment significatiu d’aquestes inscripcions. Així, l’exportació a EEUU que es xifra en unes 80.000 tones de cítrics en tot l’estat espanyol, sobretot de mandarines, ja l’any passat va sobrepassar les 100.000 Tn. Les parcel•les que volen exportar es poden agrupar en Unitats Homogènies de Cultiu ( UHC ), sempre que reuneixin unes condicions determinades com és el fet que siguin limítrofes, de la mateixa varietat i dirigides per un mateix tècnic. Les dades del registre dels tres últims anys a Catalunya, on es mostra aquest l’augment de superfície, són les següents:
Campanya UHC Has.
2005-2006 162 1334
2006-2007 171 1384
2007-2008 202 1718

Tal com reflecteix el quadre anterior, cada any hi ha un increment, tant de les UHC inscrites com de la superfície, des de l’any 2002, quan les UHC varen ser 57 i la superfície total de 889 has.

En el cas de la campanya que s’iniciarà a l’octubre la superfície total inscrita suposa un 20 % de la superfície de mandariners de les Terres de l’Ebre. Aquest increment es deu a dues circumstàncies, per una part les dimensions de les parcel•les, d’una mitjana més elevada que a la zona de València, cosa que fa que siguin més fàcilment gestionades i que permeten l’elaboració de lots d’enviament més homogenis; i per altra banda condicions climàtiques i edafològiques que permeten obtenir una fruita amb unes condicions de pell determinades que comporta que suportin millor que la fruita d’altres orígens el transport a grans distancies.

El 90% dels cítrics que es produeixen a Catalunya es destinen a l’exportació

Caldria ressaltar els cítrics catalans reuneixen unes condicions específiques que els fan especialment adaptats per a processos de manipulació destinats a enviar-los a grans distàncies. Així, el 90% de la producció cítrica catalans es destina a l’exportació, principalment a Europa, i el 10% restant es queda en el mercat interior. S’ha de recordar que l’any 2002 es va establir un protocol entre el MAPA i l’APHIS de EEUU per tal poder exportar cítrics d’Espanya a EEUU. En aquest protocol s’especifica que cal crear un registre de finques que desitgen exportar a EEUU i les normes que cal que segueixen per poder autoritzar-les. La gestió d’aquest registre correspon a les CCAA. A Catalunya aquesta tasca està encomanada al Servei de Sanitat Vegetal.

25 de juny de 2007