El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), a través de l’empresa pública REGSA, ha adjudicat l’execució de les obres de regadiu de la Terra Alta, Fase III i Fase IV per la xarxa de distribució, la impulsió i la base de regulació per un import de 313.523.450,73 euros. Això es va decidir ahir, durant el consell d’administració de REGSA presidit pel secretari general del DAR, Jordi Bertran.
Aquesta adjudicació té per objecte la construcció de la segona etapa de la xarxa de reg de la tercera fase per una superfície regable de 1.593 hectàrees i de la xarxa principal de la quarta fase que regarà 3.632 hectàrees. Els municipis beneficiats de la tercera fase són Batea i La Pobla de Massaluca i els de la quarta fase són Bot, Corbera d’Ebre, Gandesa i La Fatarella.
Amb aquesta actuació, segons el secretari general del DARP, “es pretén regularitzar les collites, augmentar la qualitat dels productes i assegurar uns ingressos als agricultors que permetran la fixació de la població al territori”.
Estat de les obres del regadiu de la Terra Alta L’execució de les obres de reg de la zona oriental de la Terra Alta s’ha distribuït en sis fases. En l’actualitat ja han finalitzat les obres de les fases I i II, amb una superfície regable de 3.200 hectàrees i s’estan executant les obres de la primera etapa de la xarxa de distribució tercera fase per a una superfície dominada de 1.926 hectàrees.
El regadiu de la Terra Alta consisteix en la posada en reg de 9.032 hectàrees netes de la comarca de la Terra alta a partir de cabals derivats del riu Ebre a l’embassament de Riba-roja. Els municipis beneficiats són Gandesa (1.725 ha), Corbera d’Ebre (1.725 ha), La Fatarella (760ha), Bot (654 ha), Batea (2.453 ha), La Pobla de Massaluca (923 ha) i Vilalba dels Arcs (995 ha). Les obres consisteixen en la captació d’aigua i la impulsió, set basses de regulació i la xarxa de distribució fins al peu de cada finca amb pressió per tal de regar amb reg localitzat.
Els bombament es faran des de 5 estacions amb una potència total de 18.250 kW. Les basses són de materials solts amb impermeabilització a base d’una làmina de plàstic. El volum total previst és de 288.800 mm i la longitud total de les canonades és de 288.800 metres. La dotació és de 2.000 m3 per hectàrea i any, és tracta, per tant, d’un reg de suport previst principalment per als conreus ja existents de vinya, olivera i ametller.
La política de regadius és una de les prioritats d’actuació del Govern de la Generalitat en matèria agrària, ja que, tal i com assegura el secretari general del DAR, “aquests incrementen i diversifiquen notablement la producció, i repercuteixen d’una forma clara i positiva en el desenvolupament econòmic i social de les zones on es porten a terme”. “Els regadius”, apunta Bertran, “constitueixen un dels pilars del que anomenem política estructural, en contraposició a la merament conjuntural, i que esdevé bàsica perquè moltes explotacions agrícoles catalanes siguin més competitives”.
A més, cal incidir que un dels objectius principals del Govern català és aplicar una política de desenvolupament del medi rural també amb la creació de nous llocs de treball. En aquesta línia, val a dir que els cultius de regadiu requereixen de major mà d’obra que els de secà, i permeten la millora de l’ocupació de les comarques on predomina l’agricultura i les seves indústries complementàries. 22 de desembre de 2006