La Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil informa que, a les 17’30 hores ha activat la fase d’emergència-1 del pla d’emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) a causa dels problemes que les precipitacions d’aquestes últimes hores estan causant a la comarca del l’Alt Empordà. L’Agència Catalana de l’Aigua ha emès un comunicat on avisa del perill hidrològic davant la crescuda de cabals de rius i rieres amb risc de desbordament a la demarcació de Girona, i especialment a la comarca de l’Alt Empordà.
En aquest sentit cal destacar que a causa del desbordament del riu Llobregat de la Muga, es troba tallada, en els dos sentits de la marxa, la carretera N-II entre Figueres i la Jonquera.
A més, en nombrosos punts la crescuda dels rius i les rieres està causant diverses sortides dels Bombers. Les fortes precipitacions caigudes arreu de la comarca pot generar una crescuda important i sobtada dels nivells l’aigua, com és el cas de Cabanes i Portbou.
Segons les darreres informacions que han arribat al Centre d’Emergències de Catalunya, a algunes escoles de Banyoles, Port de la Selva i la Jonquera, com a mesura preventiva i davant les fortes precipitacions, s’ha avançat l’hora de sortida dels alumnes. En diversos punts de l’Alt Empordà s’han tancat els comerços i a Peralada, s’ha desallotjat, també com a mesura preventiva, el pàrking de la localitat.
Bombers treballen per tal d’evitar els problemes que pot ocasionar l’aigua, de manera que han ajudat a retirar els vehicles que es trobaven al costat de la riera. També treballen per tal de treure aigua de baixos, soterranis, pàrkings i la via pública.
D’altra banda, el Servei Català de Trànsit (SCT) informa que a causa de la pluja, a més de la N-II a l’alçada de Capmany, també estan tallades unes altres 8 carreteres (més informació al web del SCT: www.gencat.net/transit)
Davant d’aquesta situació i de les previsions que apunten que l’episodi de pluges es pot allargar fins dissabte, la Direcció General d’Emergències i Seguretat Civil vol insistir en els següents consells:
- Recordem especialment la perillositat de les rieres en aquests tipus de situacions. És per això que cal evitar circular o apropar-se tan amb vehicles com a peu, en llocs on pugui haver acumulació d’aigua, així com rieres i torrents davant la possibilitat de crescuda sobtada del nivell de l’aigua.
- Fer seguiment de l’evolució meteorològica a través dels mitjans de comunicació.
- Si us heu de desplaçar, i abans d’iniciar qualsevol trajecte, informeu-vos de les rutes a seguir, i de l’estat de la xarxa viària a través de
- telèfon d’informació ciutadana, 012
- web del Servei Català de Trànsit: www.gencat.net/transit
- portal de la mobilitat: www.mobilitat.net
- el web www.cat365.net, en què també podreu conèixer les prediccions meteorològiques.
- En cas de conducció, cal fer-ho amb suavitat, no frenar bruscament i reduir la velocitat, per evitar que el vehicle rellisqui. També convé augmentar la distància de seguretat, perquè es necessita més espai per frenar, i no avançar a la resta de vehicles.
- Recordar, a més, que l’asfalt pot relliscar des de les primeres gotes de pluja.
Per a qualsevol emergència trucar al telèfon únic d’emergències 112.
18’10 hores