Territori

Medi Ambient ordena la paralització d'unes obres per garantir un corredor natural entre Cap de Creus i els Aiguamolls de l'Empordà

query_builder   23 març 2005 16:02

event_note Nota de premsa

Medi Ambient ordena la paralització d'unes obres per garantir un corredor natural entre Cap de Creus i els Aiguamolls de l'Empordà

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha ordenat la suspensió de les obres d’urbanització del Polígon Industrial de la carretera de Vilajuïga al terme municipal de Roses (Alt Empordà). Les obres s’han paralitzat perquè els terrenys on se situa el polígon tenen la condició de connector ecològic i paisatgístic entre els parcs naturals de Cap de Creus i dels Aiguamolls de l’Empordà.

Diferents estudis realitzats identifiquen l’espai afectat pel Pla parcial d’aquest sector industrial com el connector ecològic més curt i directe entre els dos parcs naturals integrats en la xarxa Natura 2000, i que són els únics a Catalunya que tenen reserves integrals (màxima figura de protecció en la legislació 12/1985, d’espais naturals de Catalunya) en el seu interior. El Parc dels Aiguamolls i el de Cap de Creus ja pateixen actualment un alt grau d’aïllament ecològic i biològic, de manera que la continuació de les obres representaria augmentar-lo encara més.

La connectivitat ecològica abasta la hidrologia superficial i subterrània, els hàbitats i paisatges i les espècies de flora i fauna. Els aqüífers ubicats al subsòl de la zona industrial de Vilajuïga es comuniquen amb aqüífers existents a l’àmbit del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. També a escala superficial hi ha una continuïtat lateral dels aqüífers i les formacions d’al•luvials.

Aquest connector ecològic és potencialment útil per a una quarantena d’espècies vertebrades diferents, de les quals una és en perill d’extinció, el turó (Mustela putorius), i quatre més presenten poblacions molt escasses i localitzades: l’eriçó clar (Aethechinus algirus), el tritó verd (Triturus marmoratus), el tòtil comú (Alytes obstetricans) i la granoteta pintada (Discoglossus pictus). El turó és una espècie amenaçada d’extinció que té en aquesta zona empordanesa la població més important de Catalunya.

A més, aquest connector ecològic representa una assegurança contra els impactes dels incendis forestals. La destrucció dels connectors ecòlogics d’aquest espai natural protegit impediria, en cas d’incendi, la fugida de les espècies vertebrades terrestres.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia