Els municipis de la comarca es comprometen a impulsar la recollida selectiva de la matèria orgànicaL’acte de signatura coincideix amb la inauguració de l’ampliació i millora del dipòsit controlat de Pedret i Marzà. L’Agència Catalana de Residus ha finançat les obres amb 5.660.000 euros.

Salvador Milà, conseller de Medi Ambient i Habitatge i president de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Jordi Cabezas, president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, i Jaume Baqué, alcalde de l’Ajuntament de Pedret i Marzà, signen avui, dia 29 d’agost, un conveni de col•laboració per elaborar un nou pla de gestió de deixalles a la comarca.

El mateix dia s’inaugura l’ampliació del dipòsit controlat de l’Alt Empordà, situat a Pedret i Marzà, les instal•lacions del qual han estat millorades amb sistemes de tractament de lixiviats i de recuperació de biogàs. També s’ha iniciat la clausura i segellament d’una part de l’abocador ja plena.

Pla per desplegar el nou model de gestió de residus a la comarca

1. Recollida selectiva. El conveni signat avui s’adreça a millorar la gestió comarcal dels residus municipals en línia amb els objectius que s’ha imposat la Generalitat en aquesta matèria. Aquests objectius donen prioritat a la prevenció i la recollida selectiva de les deixalles per tal d’aconseguir el reciclatge del 75% del vidre i del paper, el 55% de la matèria orgànica, i el 25% dels envasos lleugers (llaunes i plàstics).

En aquest sentit, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà es compromet a impulsar la implantació de la recollida selectiva de la matèria orgànica entre els municipis de la comarca. Actualment, l’Alt Empordà genera 112.600 tones de deixalles anuals, de les quals es recullen selectivament el 17%.

2. Tractament de la resta. El nou model de gestió de residus a Catalunya també incideix en la recuperació dels materials aprofitables que hi ha a la fracció “resta” de les deixalles (matèria orgànica, paper, plàstics i metalls). La “resta” és la bossa amb residus barrejats, que conté tot allò que el ciutadà no ha separat, i que representa el 75% de totes les deixalles. Per això, calen plantes específiques del tractament de la fracció resta que, sense hipotecar els objectius de recollida selectiva, contribuiran a augmentar l’aprofitament dels recursos continguts en els residus municipals.

3. Pla d’acció. El conveni contempla l’elaboració d’un pla d’acció per definir les infraestructures necessàries perquè els municipis de l’Alt Empordà puguin donar compliment a aquests objectius de recollida selectiva i de recuperació de materials de la fracció “resta”. El pla també inclourà la millora de les instal•lacions existents a Pedret i Marzà, i el disseny i la planificació de les campanyes d’educació necessàries per implicar la població en la recollida selectiva.

Finalment, també haurà de definir un nou ens de gestió –consorci o altra figura associativa– per al finançament i seguiment de les noves infraestructures de gestió de residus municipals.

4. Suport de la Generalitat. L’ARC finança l’elaboració del Pla d’Acció amb 30.000€. A més, donarà suport als ens locals perquè el despleguin; per això, es compromet a assumir els costos de les actuacions que el Pla d’Acció inclogui en relació a la millora i la construcció de noves instal•lacions.

Ampliació i millora del dipòsit de residus municipals  

El dipòsit controlat de l’Alt Empordà, situat a Pedret i Marzà, s’ha ampliat amb la construcció d’un nou vas de 440.000m3. Aquesta ampliació suposa la primera part de la quarta fase del dipòsit, que té una capacitat total d’1.132.000m3. Les altres tres fases ja estan clausurades. A banda de l’ampliació, s’han fet altres obres de millora:

• Sistema de tractament dels lixiviats del dipòsit.

• Clausura de la tercera fase del dipòsit. Segellament de 6,5 hectàrees i restauració vegetal amb espècies autòctones.

• Aprofitament del biogàs (metà): sistema d’aspiració i conducció fins a la planta d’aprofitament.

• Nou edifici de control: laboratori, despatxos i serveis.