El protocol és el primer pas per a la creació del Consorci de l'Habitatge de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que es constituirà el mes de maig

El president de la Generalitat, José Montilla; el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; la secretària d’Habitatge, Carme Trilla; l’alcalde de Barcelona i president de la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Jordi Hereu; i el vicepresident primer executiu de la Mancomunitat, Dídac Pestaña, han signat aquest matí un protocol de col·laboració per coordinar totes les polítiques d’habitatge de l’àrea metropolitana de Barcelona. 

El protocol estableix que la Generalitat, a través del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, col·laboraran i coordinaran les seves accions en matèria de planificació, programació i gestió d’habitatge protegit a través del Consorci de l’Habitatge de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. 

Les parts signants del protocol volen donar un fort impuls a les polítiques d’habitatge assequible a l’entorn metropolità de Barcelona i s’han compromès a treballar per tal d’aprovar els estatuts i constituir el Consorci el pròxim mes de maig. 

El Consorci desenvoluparà les funcions següents: 

Coordinar la planificació de les actuacions d’habitatge amb protecció oficial a l’àmbit metropolità de Barcelona.

Coordinar la planificació de la promoció d’habitatges directa per part de les administracions públiques, o convinguda amb d’altres ens, a l’àmbit metropolità.

Coordinar les actuacions de remodelació o rehabilitació de barris que s’hagin de dur a terme a l’àrea  metropolitana de Barcelona.

Gestionar els patrimonis públics de sòl destinats a habitatge amb protecció oficial de les administracions consorciades.

Gestionar el sòl la titularitat del qual és ostentada per altres administracions a l’àmbit metropolità.

Promoure la mobilització de sòls susceptibles d’admetre habitatge amb protecció oficial en els municipis consorciats.

Redactar, tramitar i aprovar el reglament de fixació dels criteris de selecció i accés a l’habitatge amb protecció oficial i de promoció pública en el conjunt de municipis del seu àmbit d’actuació.

Coordinar el disseny de les polítiques d’atenció al ciutadà en matèria d’habitatge i particularment la gestió dels registres municipals de sol·licitants d’habitatges amb protecció oficial.

Assumir altres funcions en matèria d’habitatge que la Junta General  consideri oportú desenvolupar a l’àmbit metropolità.

 L’àmbit d’actuació d’aquest consorci abasta els 31 municipis que formen la Mancomunitat de Municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Badalona, Badia del Vallès, Barcelona, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, el Papiol, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat i Viladecans. Es tracta d’un territori de 500 quilòmetres quadrats on viuen més de 3 milions de persones i que, per les seves característiques, requereix un esforç especial en polítiques socials d’habitatge.