El Projecte de llei pel qual s’aprova el llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, s’ha sotmès avui al debat a la totalitat del Parlament de Catalunya després que el Govern de la Generalitat aprovés el text el passat 27 de desembre.
La consellera de Justícia, Montserrat Tura, en la intervenció en el Parlament, ha recordat que “el 31 de desembre de 2006 hi havia inscrites un total de 45.458 associacions i 2.278 fundacions. Només agafant les 700 més importants —ha dit Tura— el seu pressupost sobrepassa els 1.600 milions d’euros, amb un personal al seu servei de 50.000 persones”.
El Projecte de llei esmentat refon, sistematitza i harmonitza la legislació catalana en matèria d’associacions i fundacions, i n’actualitza, alhora, determinats aspectes per tal d’establir l’estatut bàsic de la persona jurídica en dret civil català, a través d’una tècnica oberta i flexible que en facilitarà la permanent actualització. Per això, la consellera ha afegit que “si aquest Projecte de llei prospera, es derogaran les dues lleis existents: la 7/1997, d’associacions i la 5/2001, de fundacions”.
D’altra banda, la consellera ha recordat que “aquest Projecte vol donar resposta a la necessitat social de regular un sector en expansió, amb un gran pes específic en la construcció de la xarxa de solidaritat social”.
Pel que fa a les associacions, la consellera ha dit que “el Projecte de llei garanteix el principi d’autonomia organitzativa, modernitza els mecanismes de participació, imposa controls que garanteixen el deure de transparència a les associacions que reben subvencions públiques, en recull el principi no lucratiu i possibilita la retribució dels membres de la junta directiva, entre d’altres”.
Respecte a les fundacions, es modernitzen els instruments de control, regula la participació de les fundacions en societats o concreta la regulació dels fons especials.
“Tant en les associacions com en les fundacions s’introdueix com a novetat una norma general sobre conflicte d’interessos que inclou els deures d’abstenció i informació prèvia a l’òrgan que hagi de prendre un acord, si algun dels seus membres es troba en un conflicte d’aquest tipus” —ha afegit la consellera.
Es regula també el règim d’impugnació d’acords, definint en quins casos és procedent, així com els límits temporals per a fer-ho.
Per acabar, la consellera ha remarcat que “en homenatge a l’associacionisme cultural, agrari, esportiu i social que tant va col•laborar a fer possible la Renaixença catalana i la vitalitat del catalanisme en les èpoques de manca de llibertats, em plau avui proposar-los que iniciïn la tramitació d’aquest Projecte de llei que ha de fer realitat que tota aquesta vitalitat de la societat catalana, els seus drets i la seva regulació formi part del dret propi per excel•lència de la nostra nació: el Codi civil”.