2-4-2007

El president Montilla ha presidit avui la reunió del Consell de Direcció d’aquest guardó

Marta Estrada Miyares és nomenada presidenta del Jurat dels Premis Ramon Margalef d’Ecologia i Ciències Ambientals

La professora d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Marta Estrada Miyares, ha estat nomenada presidenta del Jurat dels Premis Ramon Margalef d’Ecologia i Ciències Ambientals. El president de la Generalitat, José Montilla, ha presidit avui la reunió del Consell de Direcció que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat.

Marta Estrada és doctora en Biologia i llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Va ser col•laboradora Científica del CSIC, de 1972 a 1984, i adjunta Interina del Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, de 1970 a 1972. Ha estat investigadora principal de diversos projectes nacionals, responsable de la participació espanyola en diversos projectes internacionals i membre de nombroses comissions i grups de treball nacionals i internacionals.

El seu camp de treball és l’oceanografia i la seva especialitat és l’ecologia del fitoplàncton marí. Ha rebut diversos guardons com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Llaç de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi, i el Premi Tregouboff, de l’Académie des Sciences de París.  

Durant la reunió d’avui, el Consell de Direcció també ha ratificat el nomenament de dos nous membres del Jurat: el professor Paul Dayton de la Universitat de Califòrnia (EUA), que va ser el primer guardonat amb el Premi Ramon Margalef, i la professora Adriana Ianora de l’Estació Zoològica Anton Dorn de Nàpols (Itàlia).

El cap de l’Executiu ha presidit la reunió en què també hi han assistit el conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet; i el de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar; així com Joan Domènec Ros, de l’Institut d’Estudis Catalans; Maria Dolors Blasco, directora de l’Institut de Ciències del Mar; Jordi Sargatal; director de la Fundació Territori i Paisatge; Joan Armengol, director del Departament d’Ecologia; i John Celecia, de la secretaria tècnica.

El Govern va decidir crear aquest Premi l’any 2004, amb el nom de Ramon Margalef (Barcelona 1919-2004), un dels científics catalans més rellevants de tots els temps i, sens dubte, un dels grans científics del segle XX, davant la manca de premis en l’àmbit internacional consagrats específicament a l’ecologia i tenint en compte les grans aportacions que Catalunya ha fet en aquest àmbit. La figura de Margalef ha contribuït de forma decisiva a la creació de la ciència ecològica moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials, en gran mesura gràcies a haver sabut interpretar els sistemes naturals en termes de la teoria de la informació.

El Premi Ramon Margalef d’Ecologia i Ciències Ambientals reconeix una trajectòria científica o un descobriment en el cap de l’ecologia o altra ciència ambiental, que hagi contribuït al progrés del coneixement o del pensament científic, o al desenvolupament d’instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.

El guardó té periodicitat anual i una dotació de 100.000 euros, el què fa que sigui el premi més important que atorga la Generalitat, i el més important a nivell internacional dedicat exclusivament a les ciències ecològiques i mediambientals.  

La reunió del Consell de Direcció ha ratificat de les bases de la convocatòria del III Premi Ramon Margalef i ha establert el 31 de maig com a data límit per a la presentació de candidatures. Les candidatures, argumentades, acompanyades d’un currículum, s’han d’adreçar a la Secretaria Tècnica del Premi Ramon Margalef, Departament de Presidència de la Generalitat. El seu contingut pot ser enviat anticipadament per correu electrònic ala Secretaria del premi prm@gencat.net o mitjançant el formulari existent a la pàgina web del premi www.gencat.net/premiramonmargalef.