La Directora General de Relacions Laborals, Mar Serna, ha presentat aquest matí una campanya específica d’informació i seguiment d’empreses que tenen una elevada temporalitat. Es tracta d’una iniciativa que està desenvolupant el Departament de Treball i Indústria en el context del Pla Extraordinari de suport a la conversió de contractes temporals en indefinits, vigent des de l’1 de juliol fins el 31 de desembre de 2006.

Aquesta campanya afecta un total de 29.047 empreses de les quatre demarcacions catalanes que sumen en el seu conjunt 408.125 treballadors i treballadores amb contracte eventual o per obra i servei.

Les empreses objecte d’aquesta campanya tenen més de sis treballadors i presenten una taxa mitjana anual de temporalitat superior a la mitjana en el seu sector econòmic, dimensió i territori, a més de superar la mitjana de temporalitat de la Unió Europea, que és del 15%.

La distribució per sectors de les empreses inspeccionades posa de manifest la particular incidència de la alta temporalitat en sectors de la construcció, el comerç i l’hoteleria. Així, el sector de la construcció aplega 5.773 de les 29.047 empreses, un 19,9%, seguit del subsector del comerç, amb 5.346 empreses i el 18,4% de les empreses de la campanya, i el de l’hoteleria, amb 2.530 empreses, un 8,7% del total. Altres subsectors amb una elevada temporalitat són l’ensenyament, la indústria de productes metàl·lics i la sanitat i els serveis socials.

Una campanya informativa

L’objectiu d’aquesta campanya és simplement informatiu, perquè el Departament considera que en molts casos la incorrecta utilització dels diferents tipus de contractes es deu al deficient coneixement per part dels empresaris dels supòsits sota els quals es lícit aplicar-los o no.

Així, a partir del proper 1 de setembre la direcció de les empreses objecte de la campanya rebran una carta on se’ls comunica la seva taxa de temporalitat, i que aquesta és superior a la mitjana del seu subsector, dins la seva demarcació i entre empreses de la mateixa dimensió.

Amb la carta s’adjunta un fulletó informatiu on s’expliquen amb detall en quins casos són aplicables dues de les tres modalitats de contractació temporal existents: el contracte per obra o servei determinat i el contracte eventual per circumstàncies de la producció, ja que aquestes dues modalitats són les dues que més sovint s’empren de manera incorrecta.

Així, no és poden contractar treballadors per obra i servei per dur a terme activitats que formen part de l’activitat ordinària de l’empresa, encara que es facin per a una tercera companyia, sinó que aquest tipus de contracte està pensat per fer front a comandes o projectes puntuals de durada incerta i que tinguin autonomia i contingut propi dins l’activitat de la companyia.

Pel que fa als contractes eventuals, s’han d’emprar només per fer front a necessitats puntuals i temporals de l’empresa, ja sigui per puntes de producció, circumstàncies del mercat, acumulació de tasques o excés de comandes. En aquest cas la durada s’ha de determinar fins a un màxim de sis mesos, tot i que es pot prorrogar per sis mesos més. Superat el màxim legal, el treballador passa a ser considerat fix.

Així, no és correcte oferir per sistema aquesta mena de contractes temporals als treballadors que s’incorporen per primer cop a la companyia quan desenvolupen una tasca que forma part de l’activitat ordinària de l’empresa, i també s’informa que es limita de forma important l’encadenament de contractes temporals.

Finalment, l’opuscle enviat a aquestes companyies detalla les bonificacions per a les empreses que passin a fix els seus treballadors amb contracte temporal, i de forma especial les que preveu el Pla Extraordinari del 2006 impulsat pel Reial Decret Llei 5/2006. També convida als empresaris a informar el Departament de les conversions de contractes que facin fins a final d'any, per poder fer un seguiment de l'aprofitament del Pla.

Més de 18.000 contractes convertits de temporal a fix durant el juliol

En el primer mes d’entrada en vigor del pacte entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats per impulsar l’ocupació estable, s’han convertit a Catalunya 18.508 contractes de temporal a indefinit.

A banda d’aquesta campanya informativa, cal dir que l’activitat inspectora del frau en les contractacions no s’atura. Entre gener i juny de 2006, i només a partir de les irregularitats detectades per la Inspecció de Treball a Catalunya, s’han convertit 3.412 contractes de temporal a fix, mentre que durant tot l’any 2005 les conversions de contractes a requeriment de la Inspecció de Treball van ser 6.426.

Entre els mesos de gener i juliol d’enguany el nombre de contractes indefinits subscrits per les empreses ha augmentat un 23,4% a Catalunya en comparació amb el mateix període de 2005, mentre que la xifra de contractes temporals ha augmentat un 7%.

Dilluns, 28 d’agost de 2005