El conseller Llena i el rector de la UdL, Joan Viñas
El conseller Llena i el rector de la UdL, Joan Viñas

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, ha presidit avui, a Lleida, la inauguració del curs 2007-2008 de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL).

En el decurs de la inauguració, el titular del DAR ha explicat que cal aprofitar l'alça del valor de les matèries primeres que s'està produint en l'actualitat per dotar de més valor al sector agrari i fer-lo cada vegada més competitiu. Segons el conseller el cereal i la llet estan ensenyant el camí que de ben segur seguiran totes les matèries primeres tant del sector agrícola com del ramader.  "El sector primari, ha dit Llena,  ha donat una volta, passant de l'agricultura subvencionada i excedentària a una agricultura de l'alimentació necessària i segura". 

En aquest sentit, Llena ha afirmat que Catalunya ha de fer una aposta estratègica per la seva agricultura. "Avui s'entén una mica més la nostra aposta decidida en regadius i alhora ens cal també treballar de manera ferma per una bona formació, per la innovació i la transferència tecnològica, la competitivitat , la qualitat i la comercialització", ha dit el conseller.

En aquesta conjuntura "vosaltres, el futurs enginyers agrònoms heu de jugar un gran paper perquè heu d'aconseguir convertir-vos en un element clau per orientar als pagesos, als productors, cap al mercat i al consumidor", ha afirmat el responsable del DAR.

Per aquest motiu, el conseller ha encoratjat als joves ha optar pel sector agrari com a sortida professional, ja que "és una gran oportunitat personal i professional incorporar-se com a jove emprenedor en la producció d'aliments i serveis per la ciutadania".  El conseller també ha afirmat que "els enginyers agrònoms "constituïu un dels pilars essencials pel desenvolupament d'una agricultura moderna, competitiva i sostenible; una professió que cada vegada més estreny vincles amb el món de la recerca i la transferència tecnològica". 

Avui s'ha creat la Comissió de Seguiment DAR-UdL

Després de la sessió inaugural, el conseller Joaquim Llena i el rector Joan Viñas ha presidit la sessió de constitució de la Comissió de Seguiment paritària entre el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i la Universitat de Lleida, fet que permetrà donar el tret de sortida a àmbits i línies de treball prioritàries per a la Universitat com la cadena de valor de la fruita, l'ús eficient dels recursos hídrics en agricultura i els sistemes de producció porcina. La creació de la Comissió estava prevista en el "Protocol per a la coordinació i col.laboració entre la UdL i el DAR per impulsar les actuacions identificades com a prioritàries per al Pla Estratègic 2006-2012 de la Universitat en matèria de ciència i tecnologia agroalimentària a Catalunya", signat el passat 20 de juliol.

En aquest marc, el conseller ha dit que "no hem d'estar tan obsessionats per allò que no tenim, sinó més centrats en allò que fem". "Cal fer avançar els acords i els marcs de col.laboració ja existents, i això és el que fem avui amb la constitució de la comissió de seguiment DAR-UdL". Segons el conseller, "hem de fer més de formigues i menys de grills".

La nostra aposta, segons el conseller, "és treballar plegats i estem obligats a avançar".  I com a mostra d'aquesta col.laboració i segons dades de l'Escola Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), en els últims 5 anys s'han signat 54 convenis entre professors de l'ETSEA i el DAR, a banda de nombrosos tècnics del Departament que donen conferències a la Universitat o bé formen part del professorat.

Per aquest motiu, el conseller ha exposat que "cal deixar de costat el tema reivindicatiu, i progressar i treballar plegats per tenir noves línies, més efectius, més ciència i més investigació". "Tenim noves fites per endavant", ha afegit Llena, "com són el Parc Tecnològic de Gardeny i el centre UdL-IRTA."

En referència a l'IRTA, el conseller ha volgut afegir que hi ha més de 200 persones treballant a la demarcació de Lleida, el nucli més important de tot l'Institut a Catalunya, i que s'ha de posar en valor aquest potencial, sense deixar de banda que cal seguir treballant per disposar de més efectius i unitats.


11 d'octubre de 2007