El director de desenvolupament rural durant la inauguració de la jornada
Bertran en el decurs de la jornada

Segons Jordi Bertran, l'objectiu del Pla d'Actuacions en Regadius és regar de manera eficient el 12'6 % del territori, enfront del 8,6 % actual

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Jordi Bertran, ha presidit aquesta tarda, a Lleida, la inauguració de la jornada "Qualitat de disseny, instal.lació i maneig de reg a parcel.la", organitzada pel Centre de Mecanització Agrària del DAR, en el marc de la 53a Fira Agrària de Sant Miquel i 22a edició d'Eurofruit, que té lloc del 26 al 30 de setembre, al recinte firal dels Camps Elisis de la capital lleidatana.

Bertran ha destacat la importància de millorar el disseny i les instal.lacions de reg en parcel.la i de facilitar que, amb l'arribada de nous regadius, sigui aplicable. Amb aquest objectiu, el DAR ha implementat l'aportació pressupostària corresponent a modernització dins el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2007-2013 en més d'un 69 per cent, a més d'habilitar crèdits tous.

El director general ha volgut fer palès que el DAR, tal com contempla el Pla de Regadius de Catalunya, modernitzarà 175.000 hectàrees i incrementarà el reg en 125.000, per la qual cosa "fem un fort impuls entre 2007 i 2011, període en el qual modernitzarem 40.000 hectàrees amb una inversió de 300 milions euros, i augmentarem el regadiu en 64.000, amb una inversió de 1.250 milions d'euros". L'objectiu final és l'arribada del reg modernitzat a totes les finques de les diferents zones regables de Catalunya.

En aquest punt, Jordi Bertran ha recordat que l'objectiu del Pla d'Actuacions en Regadius és regar de manera eficient el 12'6 per cent del territori català, enfront del 8,6 per cent actual.

En aquesta línia, el director general de l'empresa pública Regs de Catalunya SA (REGSA), del DAR, Marc Arqué, que ha explicat l'estat de les actuacions en aquesta matèria a Catalunya, ha insistit que "l'aigua és un bé escàs i, per tant, cal fer-ne una gestió eficient", la qual cosa passa per modernitzar els regadius tradicionals i per la implantació de nous regadius que utilitzin les últimes tècniques en l'estalvi de l'aigua.

Per la seva banda, el director general de l'empresa pública del DAR Reg Sistema Segarra-Garrigues (REGSEGA), Iñaki Fraile, ha dut a terme un repàs al disseny tècnic de tot el que engloba la construcció d'una xarxa de reg com és l'esmentat canal, fent referència, més concretament, a l'estudi del sòl, el Pla Director de Drenatges, la concentració parcel.lària, el disseny d'una xarxa de regadius i, finalment, la situació actual de tot el relacionat amb el Sistema Segarra-Garrigues (estudis, obres, procediments de concentració parcel.lària, etc.).

I la directora general d'Agricultura, Ramaderia i Innovació, Rosa Cubel, ha estat l'encarregada de cloure aquesta jornada. En la seva intervenció, Cubel ha reiterat que el DAR incideix en l'optimització de l'ús eficient de l'aigua, motiu pel qual potencia el desplegament d'instal.lacions de reg de qualitat.

Cubel ha assenyalat que l'Escola de Capacitació Agrària (ECA) de Tàrrega, del DAR, organitza el proper 5 d'octubre el curs "Diferents models d'assessorament en reg". I és que el Departament, com ha afegit la directora general, considera molt important la formació de tècnics en regs, dels instal.ladors, i dels regants, motiu pel qual està elaborant un projecte de transferència tecnològica mitjançant parcel.les de demostracions de material de reg en els terrenys de l'ECA d'Alfarràs, on es pugui comprovar el correcte funcionament dels diferents elements existents en un capçal de reg. "Hem de ser capaços de dissenyar equips i instal.lacions de reg de qualitat, tant des de la vessant agronòmica com hidràulica", ha conclòs Cubel.

 
27 de setembre de 2007